Д-р Янка Драганова: Изпратени са писма до всички кметове в област Варна за предприемане на профилактични мерки по отношение на вируса Зика

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:23 / 22.02.2016
818
Изпратени са писма до всички кметове във Варненска област за предприемане на профилактични мерки по отношение на вируса Зика. Това съобщи за "Фокус" д-р Янка Драганова, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция (РЗИ). 

"Препоръчва се общините своевременно да сключат договори с фирми, които извършват дезинсекция и дератизация. По този начин ще се намали популацията на кърлежи и комари", допълни д-р Янка Драганова. Тя припомни, че Зика- инфекция се причинява от вирус, който се пренася чрез ухапване от комари от сем. Аedes, най-често от вида Aedes Aegypti и Aedes albopictus, известен като азиатски тигров комар, които пренасят вируса от болния човек на здравия. 

При изявена клинична картина симптомите са фебрилно състояние, макуло-папулозен обрив, болки в ставите, конюнктивит, мускулни болки и главоболие, които отшумяват за 4 до 7 дни. Всяка година здравната инспекция във Варна прави анализ на интензитета и степента на заселеност с комари в различните общини от областта. Следи се стриктно и за появата на нови видове, допълни д-р Драганова. 

"Общите профилактични мерки - почистване на тревни площи, заблатени места, застояли води. По отношение на здравната мрежа, на общопрактикуващи лекари - всички, които се завръщат от страни, в които в момента има Зика вирус, абсолютно задължително трябва да се регистрират и да се наблюдават най-малко три седмици. Самите завръщащи се лица, които са посетили такива райони, трябва задължително и да се само наблюдават за някакви оплаквания", каза още д-р Янка Драганова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).