Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Д-р Янко Станев за свалянето му като зам.- председател на ОбС Варна: Никога не съм бил расист и ксенофоб!
Автор: Пламена Николова 10:45 / 18.06.2021Коментари (4)3570
©
"Никога не съм бил расист и ксенофоб! Пожелавам ви да скъсите емоционалната вражда!", заяви по време на заседание на Общинския съвет преди дни д-р Янко Станев. Повод за изказването му бе гласуване на местния парламент, след което Станев беше свален от зам.-председателското място в Общинския съвет във Варна с 26 "за", 6 "против" и 13 "въздържал се". За отстраняването гласуваха съветниците от БСП и "Възраждане". Против бяха 6 съветника, а 13 се въздържаха. 

Varna24.bg публикува без редакторска намеса коментара на д-р Янко Станев в зала "Пленарна" на 15 юни: 

"Едва ли е необходимо да говоря много, защото нещата са решени някъде другаде. Освен това, не желая да говоря за вносителите. Особено по темата, която не съм бил тук, но е повдигната. Едно нещо държа да се знае – никога не съм бил расист и ксенофоб. Това съм го доказал в целия си житейски път. И нищо останало не ме засяга. Само това нещо ме обижда. 

А аз през всичкото време съм ви търпял, г-да от "Възраждане". Търпях ви след наводнението в "Аспарухово", на което имаше достатъчно жертви. Търпях ви, дори когато организираха подписката срещу вас, г-н Костадинов, която подписка отиде до Лазар Груев, до главния прокурор. Тази подписка я притежавам. В нея вие нарекохте пострадалите от наводнението "паразити и нечовешка сган“. Помислих, че е емоционално, сега съжалявам.  

Не говоря изобщо за г-н Цончо Ганев, за г-н Георги Георгиев. Току що прочетох част от протокола, видях, че наричате наркоманите измет. Не знам, дали едно дете, което е сбъркало, може да се нарече измет. Всичко това са цитати, за които имам необходимите документи. Аз съжалявам, не бях се подготвил за такава сесия, иначе щях да се приготвя. 

По същия начин ще цитирам едно ваше изказване, в което нарекохте "русофобите отрепки, които трябва да бъдат избивани“, нарекохте хората от тази страна на населението "нечовеци, сган, измет“ и прочее. Изцепки, изцепки, "подчовеци“, шепа платени подчовеци и т.н. , как ще се погрижите за тях. И наричането на мюсюлманите в България от турски произход "анадолски цигани“. Това са неща, които вие сте писал, а "анадолски цигани“ сте го изтрили веднага, но аз ще ви ги предоставя.  

Но, прескачам вашите образи, защото аз не съм съдия и не ви съдя. Освен това, знам, че се занимавате с политика и знам, че аз съм ви неудобен политически опонент. Също така ще прескоча и тези, които са ми политически опоненти. В политиката винаги има действия, които са само като отражение на политическата действителност.

Но, не съм съгласен категорично с това, че вие ми давате морална оценка. Вие не ме познавате, не познавате близките ми, не познавате приятелите ми, не познавате и средата, в която се движа. Опирате се на емпирични факти, кой ме обича и кой не ме обича.

И страшно много се обиждам от това, как може да намесвате и партията ми -СДС.

СДС е политическата структура, която заедно с други партии вкара България в ЕС и НАТО. И аз съм част от това. И се гордея. Аз се гордея с това.

По същия начин се държите и сега – смеете се. СДС е политическата структура, която като всички останали е грешила, но без нея в България нямаше да има преход, който да е спокоен. Който да е без репресии. Мислите ли, че ми е било лесно, когато се приемаше Конституцията през 1990 г. и когато юристи като Петър Корнаджев ми казваха, че в нея е заложен съдебен модел, който няма да позволи репресии. На никой и никога. Разбира се, относително.

Да, нямаше репресии след 10 ноември, надявам се, че и сега след 11 юли, няма да има.

Защото българинът не е това, което вие споделяте. Ще къртите, ще режете, ето това, сте казвали. Аз ще ви ги изпратя тези изказвания. А СДС е допускало грешки. Но, не може да обиждате стотици хиляди хора, дори не може да обиждате и пет, шест хиляди, които гласуват за СДС във Варна и варненска област. Състоянието на града – срам ви е? Срам ви е от това, че съм бил председател на бюджетната комисия. Вие даже не сте се запознали с биографията ми, и смятате, че аз имам само едно образование и е хубаво да видите, че имам и други образования, освен лекарското. Макар, че тук от тази трибуна съм го казвал, какви са квалификациите ми. Но ще ви кажа, че съм работил в 9 работни групи, по създаването на законопроекти, включително и Закона за общинските бюджети, както се говореше в миналото и редица други.  И съм участвал писмено. Дали съм бил прав, времето ще отсъди, по начина, по който моите поправки, допълнения и изменения са отразени.

Аз не играя на дребно и няма да влизам във вашите дребни игри. Да махате Янко Станев като някакъв знак. Какъв знак? На кого? На тези, които не ме обичат? Мен ме интересуват тези, които работят за бъдещето на града и в тази част вие никога не можете да ме обвините, затова ви е страх да напишете, че не си върша работата, затова ви е страх, да кажете, че по някакъв начин не работя от сутрин до вечер. Затова ви е страх, че нямам политическа позиция. Правилна или не, за мен тя е правилната. Аз имам тази позиция, изповядвам я и вярвам в нея. Дори и когато съм грешил. Никога не съм твърдял, че съм безгрешен.

И ще ви кажа нещо – дори и вас съм ви защитавал, не публично и явно, но тогава, когато съм смятал, че нямат право да ви натискат, съм ви защитавал. Примери много.

Независимо от вашето отношение към мен. Никога няма да гласувам за преименуването на местности. И ще ви кажа защо. Защото не го правите поради чиста вяра, а го правите като политически жест. Защото 10 пъти сме говорили, че промяната на имената може да става за нещата, които предстои да бъдат градоустроени. Аз лично живея във Гюндюза. Така пише и в CV-то ми. Харесвам името, но приемам решението за Боровец. Затова в картата ми пише Боровец. И ако бяхте наблюдавали житейския ми път без предумисъл, щяхте да видите, че случаите, в които съм  постъпвал несправедливо, са в пъти по-малко от случаите, които съм давал душата си и сърцето си за тоя град. 

Знам и тайните помисли и тайните договорки. Няма да ги коментирам. Преди да дойда тук на трибуната, си взех едни листчета. Няма да ги коментирам. Няма да коментирам финансови, политически и други обвързаности. Няма да коментирам амбиции, ако това е в полза на града, и някой от вас ме убеди, на 30-тата секунда съм изчезнал.

Знаете ли, да ви кажа нещо интересно. Предлагал съм дори да не бъда общински съветник. Питал съм, има ли нужда от мен или няма. И този мандат, преди мандата питах, и предния питах. Хората, с които разговарях, казаха, че има нужда. Това ми стига.

Колеги, пожелавам ви да скъсите емоционалната вражда, да увеличите онова чувство, което доставя радост. Защото накрая, ще разберете, аз съм на 62 години, и единственото, което си струва в ежедневието, истински си струва, това е радостта. Истинската радост. Включително и от това, което правим в тази зала. Благодаря ви"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.06.2021 г.
0
 
 
Лоялен си само към купувачите на гласове, дебелако разплут. Всички от Младост до Владиславово говорят как цакаш между 50 и 100 лв. на глас. От години!
Aнонимен
на 18.06.2021 г.
0
 
 
Да, докторе, прав си за щастието на 62 г. Но и си задай въпроса колко чужди щастия си помрачил с твоето двулично и безочливо поведение за десетилетията в общинския съвет.
Aнонимен
на 18.06.2021 г.
0
 
 
Моля ви Направете Ревизия на Обреди-Варна Крадливо Племе са Янко Станев Като Шеф на Обреди и Елица Ботева- приятелката му
Aнонимен
на 18.06.2021 г.
0
 
 
Краде Обреди Станев и Елица Ботева едно Погребение на Централни Гробища излиза 5500лв Направете Ревизия на Обреди и Всичко ще стане Ясно Какво Крадливо Племе НАЧЕЛО С Янко Станев и Елица Ботева.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: