ДАИ погва таксиджиите с помпи във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:18 / 28.02.2011
1951
ДАИ - Варна, е готова да отвърне на удара на таксиджиите с помпи. В последно време зачестиха оплакванията на гражданите, че шофьорите ги пързалят със сметките и по този начин компенсират по-ниските цени за превоз. Автомобилната инспекция обаче започва замерване на километража на такситата във Варна. Екипите на ДАИ са на стендбай за всеки сигнал на гражданин, заявил съмнения в редовността на сметката. Горещата телефонна линия за подобни сигнали е на телефон 500 752. Ако заявите номера на таксито, то ще бъде проверено внезапно и таксиджията с помпа ще бъде заловен, което ще му донесе акт. Освен позвъняване до автомобилната инспекция обаче трябва да напишете молба и да представите касовия бон, който впоследствие ще послужи като доказателство за лъжата. В такива случаи служителите на ДАИ "хващат" жълтата кола и замерват километража й за същото разстояние, обозначено на касовия бон. Ако се окаже, че цената е нереална, се съставя акт. Въпреки че имат право да замерват километража на такситата, инспекторите от ДАИ не могат да пипат колата. Т.е. нямат права да търсят помпите в автомобила, каза шефът на ДАИ Коста Панайотов.

Единственият начин, по който могат да съдействат на гражданите, е чрез замерване на километража. Освен за "помпи" в жълтите коли телефон 500 752 служи и за подаване на сигнали за корупция. Всекидневно инспекцията проверява до 30 таксиметрови коли. Най-често срещаните нарушения са за непопълнени пътни листи и неспазване на работното време. Инспекторите обаче са се натъкнали и на случаи, при които шофьорите на такси не притежават удостоверение за таксиметров водач.

От ДАИ - Варна, вече са изпратили предложенията си до комисията по транспорт към областна администрация за борба срещу нелегалните превози в града. Идеята е организирането на съвместни проверки от ДАИ, КАТ, НАП и други, за да се упражни качествен контрол. Всяка една от институциите имаше поставен срок, за да напише предложенията си и да ги депозира в транспортната комисия към губернаторството. На проверка подлежат нелегалните и легалните таксита. Първите изкарват чисти пари, без да плащат данъци. Колите им не са обозначени като таксита и не притежават касови апарати. Въпреки това обикалят по спирките и обират клиентите на градския транспорт. Освен тях обаче инспекторите ще подгонят и легалните. Сред тях също има такива, които често правят обиколки по спирките. Тази тенденция още повече се засилва заради ниските тарифи. Таксиджиите предпочитали да качат четирима души и да им вземат по левче, отколкото да отидат на поръчка за 2,50 лв.

Досега с проверките на легалните и нелегалните шофьори институциите са удряли на камък. Всяка от тях ги проверява само в компетенциите си, без да им се извършва комплексна проверка. Затова институциите решили да обединят усилия.

Източник: в. "Черно море"

Виж коментарите (1)

Още по темата (44):
22.03.2011 Умуват колко да е таванът на цените на такситата във Варна
02.03.2011 Варненските таксиметрови водачи искат най-малко 1.70лв. за километър
22.02.2011 Варненските таксита с "таван" от 1 лев/км, предлага oбщинар
21.02.2011 Димчо Иванов: Продължава да пада цената на таксиметровите услуги
19.02.2011 Такситата връщат високите цени
17.02.2011 Димчо Иванов: Tакситата във Варна са намалeли почти двойно за година
Още новини от Новини от Варна:
Варна вече е с по-малко население от Пловдив
Коцев след срещата с ВиК - Варна и най-големите пътни строители: ...
Новата чешма на "Дом Младост" е почти готова, вижте я
Пожар в апартамент във Варна! Причината наистина е изненадваща
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).