ДБ-Варна с писмо до министъра на образованието относно преместване на ОУ "Св. Иван Рилски" и събарянето на сградата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:25 / 26.02.2021
2528
От Демократична България-Варна изпратиха открито писмо до министъра на образованието и Община Варна във връзка с плановете за преместване на ОУ "Св. Иван Рилски" и събарянето на сградата му. Ето какво гласи то:

ОТКРИТО ПИСМО

До Г-н Красимир Вълчев Министър Министерство на образованието и науката 

Уважаеми Г-н Министър, Ръководството на Демократична България – Варна се обръща към Вас с настояване да се намесите и да съдействате за разрешаването на един важен казус, свързан с достъпа до образование на деца от малцинствата в ОУ "Св. Иван Рилски“ – гр. Варна.

В Стратегията за развитие на предучилищното и училищно образование във Варна 2021 – 2025 г. бе заложено ГПЧЕ "Йоан Екзарх“ да бъде преместено на адреса на училище "Св. Иван Рилски", като за целта училището се предвижда да бъде съборено и изградено ново съобразно нуждите на ГПЧЕ "Йоан Екзарх“, като учениците от ОУ "Св. Иван Рилски“ се предвижда да бъдат пренасочени, заедно с учителите към други две училища.

Замисълът е "Йоан Екзарх“ да освободи сградата, в която се помещава с друго училище и да получи своя собствена сграда, като при това "Св. Иван Рилски“ ще загуби собствената си сграда и ще се премести в друга, където пак ще бъдат две училища. Това не звучи много логично.

ОУ "Св. Иван Рилски“ е училище, почти на 100 г., изградено след Междусъюзническата война в резултат на дарителски жест на сем. Трошеви. В грамотата за дарение е посочено и желанието как да бъдат разходвани средствата – "за изграждане на училище на децата от квартала“. Локацията на училището е такава, че се намира до район с концентрация на население от малцинствата от едната страна и два мола от отсрещната страна на булеварда, тоест това е район с оживена траснпортна и търговска инфраструктура, който представлява инвестиционен интерес. Какви са постиженията на това училище и условията за обучение?

В училището се обучават целодневно деца от първи до седми клас. Голяма част от тях от малцинствени групи. За да бъдат привлечени за обучение в училището, учителите убеждават родител по родител, организират дарения и правят всичко възможно училището да дава образование на деца, които имат голяма нужда от него.

Въпреки че няма физкултурен салон, за което многократно е искано съдействието на общината, училището има участие в международно първенство по тенис на маса в Шанхай, Китай, единственото варненско училище, успяло да се класира на престижното състезание. Има и редица медали и купи от първи места в различни спортове, което е сравнимо във Варна единствено със Спортното училище.

Училището има два компютърни кабинета. Училището има широк двор, с фитнес уреди на открито, които са скорошна придобивка. Училището има собствен парк, разположен на 4 дка, с дървета, засадени преди повече от шестдесет години, както и нови засаждания, направени от учители и ученици в извън-учебно време по спечелени четири проекта за озеляване. В парка има разчертани "Дама“ и "Не се сърди човече“, както и обособена зона за обучение на децата по безопасност на движение по пътищата със съответните знаци, инсталирани там. В парка е и един от малкото паметници на Иван Рилски в страната.

Това е единственият парк в района, извън този на Централни гробища. Училището има единствения в града фанфарен оркестър с новозакупени инструменти и униформи. Училището има собствена изложбена колекция от грънци и кости, която децата са събрали, когато са били в Диветашката пещера.

Във времето за занималня, освен че се подготвят по материали от учебните предмети, децата се учат и да готвят и придобиват и развиват полезни ежедневни умения Сградата на училището, която се предвижда да бъде съборена, е на близо сто години и за толкова време е останала непокътната. Преместването на ОУ "Св. Иван Рилски“ не само ще наруши една едновековна образователна традиция, но и ще изключи много деца от системата на образованието, защото родителите им ще откажат да ги пуснат на училище, както в "Отец Паисий“, което е едната алтернатива за преместване, така и в "Елин Пелин“, което е другата алатернатива. По този начин ще се разруши един модел за образование и възпитание на деца от социално-слаби малцинствени етнически групи, точно когато най-много говорим за необходимостта от тяхната интеграция. Във време, когато всички говорим колко е важно образованието за бъдещето на нашите деца и когато се инвестират пари в редица училища, едно училище е на път да бъде съборено.

В допълнение, съществуват сериозни опасения, че съборено веднъж, новото училище няма да бъде изградено на цялата площ и голяма част от този терен ще се усвои с търговски цели. Молим за Вашата навременна намеса този казус да намери разрешение с построяването на училищна сграда за ГПЧЕ "Йоан Екзарх“ на друг терен в района, или на територията на училище "Елин Пелин“. Настояваме да не се допуска да бъде съсипана една стогодишна история.

Виж коментарите (1)

Още по темата (2):
10.03.2021 Община Варна: Няма предложение за събаряне на ОУ "Иван Рилски"
24.02.2021 Община Варна: ОУ "Иван Рилски" не се закрива, а се прехвърля!
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).