Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ДБ-Варна с писмо до министъра на образованието относно преместване на ОУ "Св. Иван Рилски" и събарянето на сградата
Автор: Екип Varna24.bg 10:25 / 26.02.2021Коментари (1)2490
©
От Демократична България-Варна изпратиха открито писмо до министъра на образованието и Община Варна във връзка с плановете за преместване на ОУ "Св. Иван Рилски" и събарянето на сградата му. Ето какво гласи то:

ОТКРИТО ПИСМО

До Г-н Красимир Вълчев Министър Министерство на образованието и науката 

Уважаеми Г-н Министър, Ръководството на Демократична България – Варна се обръща към Вас с настояване да се намесите и да съдействате за разрешаването на един важен казус, свързан с достъпа до образование на деца от малцинствата в ОУ "Св. Иван Рилски“ – гр. Варна.

В Стратегията за развитие на предучилищното и училищно образование във Варна 2021 – 2025 г. бе заложено ГПЧЕ "Йоан Екзарх“ да бъде преместено на адреса на училище "Св. Иван Рилски", като за целта училището се предвижда да бъде съборено и изградено ново съобразно нуждите на ГПЧЕ "Йоан Екзарх“, като учениците от ОУ "Св. Иван Рилски“ се предвижда да бъдат пренасочени, заедно с учителите към други две училища.

Замисълът е "Йоан Екзарх“ да освободи сградата, в която се помещава с друго училище и да получи своя собствена сграда, като при това "Св. Иван Рилски“ ще загуби собствената си сграда и ще се премести в друга, където пак ще бъдат две училища. Това не звучи много логично.

ОУ "Св. Иван Рилски“ е училище, почти на 100 г., изградено след Междусъюзническата война в резултат на дарителски жест на сем. Трошеви. В грамотата за дарение е посочено и желанието как да бъдат разходвани средствата – "за изграждане на училище на децата от квартала“. Локацията на училището е такава, че се намира до район с концентрация на население от малцинствата от едната страна и два мола от отсрещната страна на булеварда, тоест това е район с оживена траснпортна и търговска инфраструктура, който представлява инвестиционен интерес. Какви са постиженията на това училище и условията за обучение?

В училището се обучават целодневно деца от първи до седми клас. Голяма част от тях от малцинствени групи. За да бъдат привлечени за обучение в училището, учителите убеждават родител по родител, организират дарения и правят всичко възможно училището да дава образование на деца, които имат голяма нужда от него.

Въпреки че няма физкултурен салон, за което многократно е искано съдействието на общината, училището има участие в международно първенство по тенис на маса в Шанхай, Китай, единственото варненско училище, успяло да се класира на престижното състезание. Има и редица медали и купи от първи места в различни спортове, което е сравнимо във Варна единствено със Спортното училище.

Училището има два компютърни кабинета. Училището има широк двор, с фитнес уреди на открито, които са скорошна придобивка. Училището има собствен парк, разположен на 4 дка, с дървета, засадени преди повече от шестдесет години, както и нови засаждания, направени от учители и ученици в извън-учебно време по спечелени четири проекта за озеляване. В парка има разчертани "Дама“ и "Не се сърди човече“, както и обособена зона за обучение на децата по безопасност на движение по пътищата със съответните знаци, инсталирани там. В парка е и един от малкото паметници на Иван Рилски в страната.

Това е единственият парк в района, извън този на Централни гробища. Училището има единствения в града фанфарен оркестър с новозакупени инструменти и униформи. Училището има собствена изложбена колекция от грънци и кости, която децата са събрали, когато са били в Диветашката пещера.

Във времето за занималня, освен че се подготвят по материали от учебните предмети, децата се учат и да готвят и придобиват и развиват полезни ежедневни умения Сградата на училището, която се предвижда да бъде съборена, е на близо сто години и за толкова време е останала непокътната. Преместването на ОУ "Св. Иван Рилски“ не само ще наруши една едновековна образователна традиция, но и ще изключи много деца от системата на образованието, защото родителите им ще откажат да ги пуснат на училище, както в "Отец Паисий“, което е едната алтернатива за преместване, така и в "Елин Пелин“, което е другата алатернатива. По този начин ще се разруши един модел за образование и възпитание на деца от социално-слаби малцинствени етнически групи, точно когато най-много говорим за необходимостта от тяхната интеграция. Във време, когато всички говорим колко е важно образованието за бъдещето на нашите деца и когато се инвестират пари в редица училища, едно училище е на път да бъде съборено.

В допълнение, съществуват сериозни опасения, че съборено веднъж, новото училище няма да бъде изградено на цялата площ и голяма част от този терен ще се усвои с търговски цели. Молим за Вашата навременна намеса този казус да намери разрешение с построяването на училищна сграда за ГПЧЕ "Йоан Екзарх“ на друг терен в района, или на територията на училище "Елин Пелин“. Настояваме да не се допуска да бъде съсипана една стогодишна история.



Още по темата: общо новини по темата: 2
10.03.2021 »
24.02.2021 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.02.2021 г.
0
 
 
прави са. толкова ли няма друго място къде да се построи това училище. места колкото искаш. но е по-удобно да се събори една здрава сграда независимо от годините и добре функционираща. явно тука става въпрос пак за нечии интереси. ще се настъпи някой мазол ако не стане на тяхното.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: