Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ДКЦ "Чайка“ организира две нови кампании с безплатни профилактични прегледи
Автор: Екип Varna24.bg 09:13 / 24.10.2017Коментари (0)3212
©
Традиционно ноември е месецът, посветен на мъжкото здраве, затова и първата инициатива е насочена към представителите на силния пол. Тя включва безплатни ехографски прегледи на простата от специалист - уролог.

Лекарите често определят простатната жлеза като "второто сърце" на мъжа. Може да се каже, че това е неговата ахилесова пета, защото тя често бива поразявана от различни заболявания. Това са най-често възпалителните заболявания при по-младите мъже, доброкачествената простатна хиперплазия при мъжете над 50 години и, в най-лошия случай, карцином на простата.

Едно от най-често срещаните заболявания на простатата е доброкачественото й уголемяване. Това състояние се среща при мъжете на средна възраст и в напреднала възраст. Дължи се на разрастване на доброкачествени клетки в простатната жлеза. Най-често пациентите се оплакват от чести позиви за уриниране, особено през нощта, с тънка и вяла струя.
Ракът на простатата през последните години заема все по-челно място в класациите за честота на раковите заболявания сред мъжете, като много от актуалните проучвания му отреждат първата позиция и го определят като най-често срещания рак сред мъжете. Ракът на простатата е злокачествено заболяване, което се развива предимно у мъже над 50-годишна възраст. Симптоми в началото на развитието на заболяването почти няма. Поради тази причина от изключително значение за ранното му диагностициране са ежегодните профилактични прегледи при уролог за мъже над 50 години. Ранното откриване на заболяването значително подобрява прогнозата и преживяемостта на болните.

Безплатните прегледи на простата ще се извършват от д-р Станимир Станимиров, специалист уролог от 14:30 до 18:30 всеки понеделник от месец Ноември: 06.11., 13.11., 20.11. и 27.11. с предварително записване!
Втората кампания е насочена към дамите и е посветена на едно доста широко разпространено заболяване - миомата. Кампанията включва безплатни ехографски прегледи за миома при специалист акушер-гинеколог.

Миомата представлява доброкачествен гладкомускулен тумор, който произхожда от миометриума (мускулната тъкан на матката). Това са най-често срещаните тумори при жени в репродуктивна възраст. Туморът се среща рядко под 18-годишна възраст, а в менопаузата регресира. По последни данни миомата засяга около 40 % от жените в репродуктивна възраст в Европа.

Всички миомни възли започват като малки възелчета, които произхождат от мускулната тъкан на матката, а по-късно се трансформират до възли, които могат да бъдат с различна големина и разположение. Миомният възел може да бъде единичен или да се наблюдават множество миомни възли, които засягат цялата матка и предизвикват в различна степен нейната деформация.
Много от засегнатите жени нямат оплаквания и често минават над 5 години от началото на заболяването, преди то да бъде открито. Симптомите на миома могат да бъдат по-обилни и продължителни менструации, неправилни кръвотечения или болка, тежест и напрежение в корема, чести позиви за уриниране, болка при полов акт. Не рядко при по-слаби жени първият симптом е подуване на долната част на корема. Анемия, предизвикана от честата и повишена загуба на кръв, също може да бъде първи симптом. Някои определени форми на миома могат да предизвикват повтарящи се аборти.

Безплатните прегледи за миома ще се извършват от Доц. д-р Елис Исмаил д. м., специалист акушер-гинеколог от 14:30 до 18:30 всеки четвъртък от месец Ноември: 02.11.,09.11., 16.11., 23.11. и 30.11. с предварително записване.

Записването става на телефоните на Регистратурата на ДКЦ "Чайка": 052/786-900 и 052/302-321

 










Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: