Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Дадоха 118 дка от Морската на Холдинг Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:39 / 20.07.2009Коментари (0)1522
© Varna24.bg
117 741 кв.м от Морската градина вече са собственост на „Холдинг Варна". Теренът е разделен на 5 парцела. Сделката е реализирана в разгара на предизборната кампания, на 15 юни. Сдружението се сдобило с апетитните терени досами морския бряг срещу сумата от 11 747 445 лв. Простата сметка показва, че холдингът е платил по около 50 евро за квадрат от Приморски парк. Под документите за продажба стои подписът на областния управител Христо Контров. Той обаче е разписал книжата по искане на изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев, който е пратил писмо в областна управа през април. Сталев мотивира искането с необходимостта на парцелите за реализиране на грандиозния инвестиционен проект - „Алея първа". За него на холдинга беше връчен от агенцията сертификат „Клас А" още през 2007 г. По закон този сертификат дава на инвеститора правото да придобие прилежащите терени, ако сметне, че те са му необходими за реализиране на проекта.

По думите на Николай Николаев, идеолог на проекта за превръщането на варненското крайбрежие в българския „Лас Вегас", реализацията му вече е невъзможна. Причина за това е влезлият в сила Закон за устройство на Черноморското крайбрежие. Той обаче не пожела да каже защо холдингът закупува парцелите, след като няма да може да ги ползва. Отговор на този въпрос не даде и изпълнителният му директор Милчо Близнаков. Той обаче намекна, че засега не се предвижда активизиране на проекта.

Продажбата на въпросните парцели е станала без търг и на база пазарна оценка, извършена от независими лицензирани оценители. Тя е направена с изричната благословия на министрите на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и енергетиката.

По думите на Стоян Сталев, дружеството има още близо година, за да реализира проекта - тогава изтича срокът на сертификата. Той добави, че ако това не бъде направено, ще се наложи да се върне земята, закупена под изричното условие, че е за проекта "Алея първа". Сталев обаче уточни, че инвеститорите могат да поискат удължаване на срока на сертификата, ако преценят, че е необходимо повече време за реализирането на намеренията им. Сталев също така каза, че към момента в БАИ не е правена ревизия на проекта "Алея първа". Той не беше информиран и за законовите спънки, които стоят пред мащабното начинание.

Според заявеното през 2007 г. "Холдинг Варна" трябва да вложи в облагородяването на местното крайбрежие 73,1 млн. лв. и да разкрие 350 нови работни места.

Идеята за превръщането на варненското крайбрежие в модерно място се зароди още през 2002 г. Тогава се предвиждаше край морето да се вдигнат казина и лъскави хотели. В хода на реализацията на амбициозната идея обаче едно по едно отпаднаха заложените грандиозни предложения. Консорциумът, който работи по проекта, се ограничи с изчистването на ивицата от голяма част от заведенията, възстановяването на стария облик на къпалните, преасфалтирането на алеята и отварянето на голяма част от нея за свободен достъп на автомобили.

Източник: в. "Позвънете новини"




Още по темата: общо новини по темата: 107
28.03.2017 »
22.02.2016 »
22.02.2016 »
19.02.2016 »
18.02.2016 »
25.07.2014 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: