Дадоха зелена светлина за Индустриално-технологичния парк на Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:14 / 01.12.2017
3550
След бурни дебати по време на днешното заседание на местния парламент бяха гласувани промени в проекта за устав на "Индустриално- технологичен парк - Варна" ЕАД, предаде репортер на Varna24.bg.

Съгласно приетите промени прехвърлянето на акции от дружеството на трети лица ще бъде забранено. Изключение от това правило е, че акциите ще могат да се купуват от трето лице при условията, определени за приемане на нов акционер.

Решението за включване на нов акционер ще се взема от Общото събрание на акционерите, като за прехвърляне на акциите ще е необходимо квалифицирано мнозинство от 3/4 от капитала.

В него е записано още, че трето лице може да придобива акции от капитала на дружеството само след предварителното съгласие на Общото събрание на акционерите, дадено с нарочно решение за приемане на нов акционер и за прехвърляне на акциите, прието с мнозинство 3/4 от капитала.

Квалифицирано мнозинство ще е необходимо и за обезпечаване на задължения на акционер или на трети лица с акции от капитала на дружеството, както и за извършването на всякакви други разпоредителни действия.

Едноличен собственик на капитала ще бъде Община Варна, като намеренията са на по-късен етап тя да покани "Националната компания индустриални зони" за акционер.

В новоучреденото дружество Общината ще участва с апорт на имот с площ от близо 42 700 кв. м. на Островната зона. За държавата се предвижда участие с парична вноска.

В момента голяма част от терена е превърнат в бунище, каза пред съветниците зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев. По думите му с помощта на държавата Общината може да облагороди тази територия и да я превърне в индустриален парк.

Капиталът на "Индустриално-технологичен парк Варна" е в размер на 2 332 150 лв. В него е апортиран един имот, като плановете са впоследствие да бъдат включени още два общински прилежащи терена, с което поетапно да се разширява индустриалният парк.

Предметът на дейност на "Индустриално-технологичен парк Варна" ЕАД ще бъде изграждане, управление и развитие на индустриални зони, отдаване под наем и/или продажба на дълготрайни активи, общо управление на зоната с цел получаване на печалба от предоставените обслужващи дейности. Дружеството ще се занимава още с консултантска, комисионна, рекламна, маркетингова дейност, представителство и посредничество, както и всякаква друга производствена и търговска дейност, за която няма изрична законова забрана.

Със създаването на индустриално-технологичен парк ще се привлекат нови инвеститори в града и ще се създадат допълнителни работни места. Делът на индустрията в икономиката, съответно БВП на Варна ще се увеличат, коментира още Пейчо Пейчев. По думите му бъдещето на града е във високотехнологичните производства, а индустриалната зона предоставя добра възможност за развитие в тази посока.

Дружеството "Индустриално-технологичен парк Варна" се създава в изпълнение на меморандума за сътрудничество, който бе подписан на 20 март 2017 г. между Община Варна, "Национална компания индустриални зони" ЕАД и "Транзитна търговска зона" АД. Тогава трите страни заявиха желание да работят заедно за развитието на "Икономическа зона Острова".

Предвижда се тази зона да обхване около 350 дка терени - общинска, държавна и частна собственост, които се намират се в района на Южна промишлена зона.

Това е втори подобен проект, иницииран от Община Варна. Първият бе за създаване на "Зона за иновации и развитие Варна", която включва общините Варна, Аксаково, Белослав и Девня.


Виж коментарите (0)

Още по темата (10):
11.03.2022 Министър Нинова: Започваме работа по  изграждането на индустриална зона
Варна
05.03.2021 Експерт с важна информация за индустриалната зона, обновяването на Аспарухов парк и новата сграда на МГ във Варна
25.02.2021 Изграждането на новата индустриална зона ще е приоритет на Община Варна през 2021 г.
03.07.2020 Кметът на Варна: Новата икономическа зона ще привлече по-високотехнологични производства
05.06.2019 Стоян Пасев: Наесен става ясно дали Варна е предпочетена от мощен
инвеститор
13.03.2019 Големи инвеститори с интерес да строят 20 фабрики и да разкрият 10 000 работни места край Варна
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).