Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Дамски състав ръководи ескадрения миноносец "Оскар Остин“
Автор: Екип Varna24.bg 15:55 / 17.05.2017Коментари (0)1688
© Черно море
Ескадреният миноносец "Oscar Austin" (USS OSCAR AUSTIN) е първият американски военен кораб в историята на САЩ, управляван от две дами. Това каза по време на обход на миноносеца командирът капитан II ранг Джанис Смит. Нейн заместник също е дама - кап. II ранг Саманта Дютили. Без да е предварително планирано това стечение на обстоятелствата, се оказва, че на кораба едни от най-ръководните длъжности се изпълняват също от жени, които съставляват 30% от общия екипаж.

По повод притесненията и публикациите в социалните мрежи, че корабът е навлязъл в Пристанище Варна без издигнат флаг на Република България, капитан II ранг Джанис Смит отговори, че по стандартите на американското плаване и правилника на техните военноморски сили, се извършва първо влизане, второ - заставане на док и след това издигане на флага на съответната страна. След извършването на първите две маневри, нашият флаг е бил издигнат и по думи на капитана, той е развят с уважение.

"Бойният кораб от състава на Шести американски флот ще извършва операция по патрулиране с цел поддържане на сигурността в акваторията на Черно море. Съгласно конвенцията от Монтрьо престоят на кораба в Черно море може да е най­много 21 дни. Не мога да уточня позициите, които ще заемаме по време на учението, както и маршрута и датите - каза капитан Смит. Корабът е започнал мисията си на 17 април, напускайки пристанището на Норфолк, САЩ и ще остане в Черно море като част от предварителен график колкото е необходимо. Посещението е част от рутинна операция. Шести американски флот има зона на отговорност Черно море, Средиземно море и Балтийските републики. Военноморските сили на САЩ ще се стараят да запазят почти постоянно присъствие в Черно море, използвайки правилото за свободата на корабоплаването в международни води. Екипажът се състои от около 300 души, 30% от които - жени. Дамите на миноносеца изпълняват целия спектър от задачи на борда. Най-младият член на екипажа е на 18 години, най-възрастният съм аз, като съм родена през 70-те години" - каза още Смит. Дамата - командир е имигранка от Ямайка. Пристига като дете в САЩ, където израства, обучава се и развива бърза и шеметна кариера.

Присъствието на бойния кораб в Черно море от Шести американски флот демонстрира ангажимента на САЩ за колективна защита на съюзниците и партньорите в региона. "OSCAR AUSTIN" ще остане във Варненския залив до 20 май. По време на визитата ще се разглеждат въпроси, свързани с морската сигурност, предстоящите учения, мерките за сигурност в Евро-атлантическия съюз, двустранните отношения, развитието на способностите на ВМС, както и помощта, която американските партньори оказват на нашите ВМС. Предвидени са различни протоколно-представителни мероприятия и срещи на американските военни моряци с българските им колеги и курсанти от ВВМУ "Н.Й.Вапцаров". Ескадреният миноносец навлезе в Черно море на 5 май и взе участие в учение във водите на Румъния, в което се включиха 700 войници от северната ни съседка, Великобритания и САЩ. "Оскар Остин" е снабден с ракетни установки Томахоук, системи за морска артилерия и пуск на торпеда, позволяващи унищожаването на неприятеля на разстояние над 1000 км. Сертифициран е да изпълнява многообразни цели. На борда му има два хеликоптера, както и съответната площадка за кацане и излитане. 6-ма пилоти и 30-членен екипаж са обучени да оперират с вертолетите. 20 минути са нужни от момента на подаване на командата до привеждането на въздушната техника в готовност за полет.

"Нашето присъствие тук символизира силни и трайни взаимоотношения, общите ни ценности и общото ни усърдие в поддържането на морската сигурност в Черно море" - каза заместник капитан - кап. II ранг Саманта Дютили, на която пожелахме да не се налага екипажът и да използва никога кораба за унищожение. На пожеланието ни кап. Дютили отговори, че това е най-голямата и мечта.

Източник: Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Европейски избори 2024
Български тенис
Сърбия-Хърватия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: