Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Даниела Димова: Варна загуби много, че не беше избрана за Европейска културна столица през 2019 г.
Автор: Екип Varna24.bg 15:22 / 28.01.2016Коментари (0)787
©
Варна загуби много от това, че не беше избрана за Европейска културна столица през 2019 г., тъй като тогава финансирането от Брюксел и от републиканския бюджет щеше да бъде многократно по-голямо от парите за титлата Младежка европейска столица. Това заяви в предаването "Зала Пленарна" по Дарик председателят на общинската комисията "Култура и духовно развитие" Даниела Димова. Тя обаче получила уверения, че достигналите до финалния кръг градове също ще получат финансиране от Министерството на културата. Варна, София и Велико Търново ще си разделят 30 % от общия бюджет и продукции на местни творците ще гостуват на разменни начала.

Парите за ремонта на Двореца на културата и спорта, които в миналогодишния бюджет на Община Варна са били заложени във функция "Почивно дело, култура и религиозно дело", са причината нейната рамка за 2016 г. да бъде орязана с близо 7 млн. лв. Реално обаче намалението е около 500 000 лв., коментира Димова.

Сумата, предвидена само за културни дейности, е в размер на почти 2,5 млн. лв. От тях половин милион лева ще отиде за музикалния фестивал "Варненско лято", а с 200 000 лв. ще бъдат финансирани останалите международни прояви.

Над 1 млн. лв. ще бъдат разпределени по фонд "Култура", като това ще стане на две сесии. Кандидатстването за първата продължава до края на седмицата, а постъпилите предложения ще бъдат оценявани от 11-членно жури. През последните години много творци извън морската столица се явяват с проекти, опитвайки се да спечелят финансиране, отчете Димова. Тя припомни, че прагът на субсидиите за традиционни фестивали като театралния "Варненско лято" е бил завишен на 110 000 лв.

400 000 лв. е бюджетът за отбелязване на градските и национални празници. 90 000 лв. от тази сума са предвидени за Деня на Варна, а 61 000 лв. - за коледни и новогодишни концерти.

За довършването на храма "Св. Прокопий Варненски" от общинския бюджет ще бъдат отделени 100 000 лв.

В началото на следващата седмица Варненският театър тръгва на турне, обяви Димова, която е директор на Театрално-музикалния продуцентски център в морския град. На 1 февруари на сцената на Народния театър "Иван Вазов" в София ще бъде показана постановката на Маргарита Младенова "Кавказкият тебеширен кръг", която има номинации за "Икар" за режисура и за главната мъжка роля на Стоян Радев. В Младежкия театър ще се играе "Доходно място", а в Сатирата - "Двама на пейката". Зрителите в Перник и Дупница ще могат да гледат "Ретро".

В края на февруари предстои премиерата на "Едноокият цар", чийто режисьор е Петър Денчев, а през март - на "Криворазбраната цивилизация", която ще бъде поставена от Стоян Радев.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: