Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Дебнат ни опасни стомашни вируси
Автор: Екип Varna24.bg 09:10 / 17.07.2015Коментари (0)1216
© Impact Press Group
Чревни инфекции повалиха 105 души за седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна. Пациентите са с 19 повече спрямо предходния период. 82-ма от тях са с ентероколити, 18 със салмонелоза, 3-ма с колиентерит, по 1 - с ротавирусен ентерит и вирусен хепатит. Увеличението на този вид зарази е обичайно за летните месеци. На този етап опасност от епидемия няма, успокоиха от РЗИ.

Летните вируси, които поразяват сериозно храносмилателния тракт, са различни. Те предизвикват най-често гадене, повръщане, висока температури и стомашно разстройство. Ако не се потърси лекарска помощ, се стига до обезводняване на организма и до усложнения.

За предпазване от летните вируси е необходима много стриктна хигиена. Тя включва често измиване на ръцете, особено при пребиваване на обществени места, както и на суровите плодове и зеленчуци, ефективна термична обработка и бърза реализация на готовите ястия, пише "Черно море". 

Всички хранителни продукти и ястия трябва да се съхраняват в хладилни условия в указаните срокове от производителя. Необходимо е да се избягва прием на храни и напитки от нерегламентирани източници и обекти с видимо лоша хигиена. При наличие на оплаквания от гадене и болки в стомашната и коремна област, повръщане и диарични изхождания да се търси лекарска помощ своевременно за провеждане на необходимите изследвания и лечение, препоръчват специалистите.

Като цяло лечението в болничните условия на острите ентероколити продължава около 3 дни, но засегнатите от ротавируси остават на легло от 5 до 7 дни. Терапията е по клинична пътека и се заплаща от здравната каса.

Обезводняването се преодолява постепенно с вливания на глюкозни разтвори, докато организмът възстанови своя баланс. Когато пациентът е оставен на домашно лечение, му се предписва 3-дневна диета, базирана главно на картофи и ориз. Другите съвети са да се консумира само преварена вода и слабо охладени билкови чайове.

Според практиката най-засегнати от острите ентероколити са хората в активна възраст, които се хранят често на крак по улиците в жегите, при лоши хигиенни условия.

Причинителят на заразата се установява след микробиологично изследване на проба от фекалиите. Обикновено ентероколитите се свързват с болестите на мръсните ръце. Заразите плъзват също след ползване на недобре почистени домакински съдове, прибори за хранене и повърхности за приготвяне на храна. В немалко случаи пациентите се оплакват от некачествени ястия и от течности с нерегламентиран произход. Затова най-добре е през лятото да се пие бутилирана вода.

Според специалистите летният грип също може да предизвика ентероколитни симптоми.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ремонти във Варна
Лоша инфраструктура във Варна
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: