Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Деца и възрастни от Варна изучаваха тайните на лечебните растения в "Училището за билки"
Автор: Стоян Маджиров 11:54 / 25.06.2019Коментари (0)1616
Повече от 4 часа деца и възрастни от Варна изучаваха тайните на лечебните растения в "Училището за билки“, което отвори врати на Еньовден в Музея по история на медицината. Знанията за разпознаване, бране, съхранение, безопасна употреба и въздействие върху здравето на билките предадоха доц. Илия Желев – ръководител на учебния сектор по фармакогнозия и фармацевтична ботаника и ас. Галина Димова към Факултета по Фармация в МУ-Варна. Освен обучителните модули, по време на празника бяха организирани творчески билкови работилници, викторина с награди и богата културно-артистична програма.

Преди училищният звънец да даде началото на образователните занимания, празникът Еньовден бе открит с "Душа на самодива“ в изпълнение на талантливите Моника Парушева и танцьорите от ансамбъл "Диана“ към МУ-Варна, а доц. Емануела Мутафова приветства всички присъстващи. Организатор на празничното събитие "Училище за билки на Еньовден“ е Медицинският университет с подкрепата на фонд "Култура" на Община Варна.

"Еньовден е един от най-значимите празници в българския народен календар и семействата трябва да направят всичко възможно да приобщят децата колкото може по-близо до природата.“ Това каза доц. Илия Желев. "С радост забелязвам, че децата проявяват интерес и бързо възприемат наученото. Опитваме се да покажем и на родителите им, че от детството е добре да запознаят малчуганите със свойствата на билките – коя за какво помага. Билките помагат за лечение на хронични неостри състояния и за превенция, като предците ни са ги използвали от векове. Трябва да знаем обаче, че действието на лечебните растения не е бързо като при лекарствата. Ако ни боли глава например, отиваме в аптеката и си купуваме хапче. Знаем, че то ще подейства веднага. Билките обаче действат в по-отложен период във времето. През лятото вместо чайове, могат да се ползват студени извлеци. Не бива да забравяме, че подправките, които използваме на ястията си, също са билки и макар в по-малко количество, те също ни въздействат и лекуват“, обясни също доц. Желев.

По време на училището, посетителите научиха, че билка не се къса с ръка, а се подрязва с ножичка, за да не се изтръгне коренът ѝ, като стръкчето растение трябва да е около 25 – 30 см. След набирането, се връзва на малки букетчета и се изсушава бавно надолу с цвета или в специални сушилни. Посетителите се запознаха със свойствата на отделните билки, как се приготвят чай, маслен извлек и други билкови продукти. Всички посетители имаха възможност да получат информационни карти за 20 вида билки, които се срещат по Северното Черноморие, както и пресни билки, които да изсушат у дома. В "Училището за билки“ бяха приготвени и етикирани стъкленици със сушени билки, с които ще бъде обогатена експозицията на аптеката в Музея по история на медицината във Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: