Деца от Варна изработиха кукерски маски

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:59 / 09.12.2016
8557
Децата от трета група на ДГ 22 "Мечо Пух" с помощта на своите родители и учители изработиха автентични кукерски маски.

В градината имат обичай да организират ателиета на различна тема, които запознават малките момченца и момиченца с българската традиция.

"Разказах на децата, че кукерските игри водят началото си по нашите земи от времето на траките - преди 8000 г. Заедно научихме и стихче за тях", разказа учителката Милена Велкова.

Децата побързаха да се похвалят какво знаят за кукерите. "Слагаме маска на кукери, когато искаме да изплашим лошите духове. Когато сложим маските и те много се страхуват от нас. Аз моята я направих заедно с мама", разказа 5-годишният Калоян. "Аз не се плаша от маските, които направихме, защото станаха много хубави. Не знам и злото дали ще се уплаши от тях", призна малката Натали. "Моята маска е страшна, на другите не толкова", похвали се Ира.

Тя каза още, че кукерските маски се носят на един специален празник, когато хората искат да са страшни, за да прогонят лошото от всички къщи. 5-годишната Яна заяви, че е направила своята маска съвсем самичка и сложила розови пера и копчета по нея. "На другите деца маските са по-страшни, но аз не се плаша и от тях", каза малката Яна. Тя ни каза и поздрава, който е научила за кукерския празник: "Нека зло под камък спи и по вода да ни върви!".

Едното от децата дори беше изработило автентична карловска маска, тъй като се оказа, че семейството му идва от този край.

"Голяма помощ при направата на маските оказаха родителите. Децата налепиха конци, парчета плат и кожа, пайети и пера. "Ателие за родители" е наш проект, който реализираме през цялата година. В него деца, родители и учители се събираме и творим заедно. Децата се чувстват сигурни, обгрижени и щастливи. Заедно сме правили туршия и други кулинарни вълшебства, правили сме мартеници, боядисвали сме великденски яйца" , разказа още Милена Велкова.

По традиция в детската градина малчуганите от подготвителната група пресъздават обичаите "Коледуване" през зимата и "Лазаруване" през пролетта.


 

Източник: Черно море


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).