Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Деца от Варна научиха повече за мечтаните професии
Автор: Екип Varna24.bg 16:17 / 15.07.2016Коментари (0)1359
© Черно море
Деца от първи до четвърти клас се включиха в поредното занятие от лятната инициатива на Центъра за кариерно ориентиране във Варна, свързана със запознаване на най-малките ученици с различните професии. 

"Знаете, че ние работим основно с учениците от 7 и 8 или 11 и 12 клас. За първи път през тази година решихме да се насочим към по-малките деца, защото сме убедени, че кариерното ориентиране трябва да започне от рано. Разработихме програмата и решихме да я реализираме съвместно с различни институции в града, сред които Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" и обсерваторията "Николай Коперник".

Занятията ни в библиотеката са всеки петък на месец юли, а в обсерваторията - всеки вторник и сряда. С помощта на интерактивни презентации запознаваме децата с различни професии. Целта ни е децата да получат основни познания, за да изберат аргументирано какво да работят като пораснат. Надяваме се и да ги мотивираме да учат повече в училище, за да могат да постигнат това, за което мечтаят. Освен презентациите, предлагаме на децата и различни игри, свързани с професиите - кръстословици, анаграми, интерактивни занимания. Освен това рисуваме и апликираме заедно, като темата е мечтаната професия" - разказа Дияна Янева - ръководител на Центъра за кариерно ориентиране във Варна.

Според нея децата са с много разнородни интереси и е трудно да се определи към коя професия проявяват най-голям интерес. "Ние питаме децата какви искат да станат, но е трудно да се направи обобщение. Най-често отговорите, които получаваме са лекар, адвокат, пожарникар, полицай, строител" - допълни Дияна Янева. "Искам да работя в басейн и да съм лекар, да лекувам хора и животни" - сподели мечтата си осемгодишната Елица.

Седемгодишният Теодор разкри, че иска да стане археолог и миньор. "Археологът търси динозавърски кости, а миньорът търси кристали, злато и сребро" - обясни момчето. Деветгодишният Максим пък каза, че иска като порасне да бъде химик и да прави различни експерименти.

Единадесетгодишната Мария също разказа за своите планове: "Искам да стана природозащитничка, тъй като те спасяват животните и растенията, които са на изчезване. Това са европейският рис, еделвайсът, пеликанът и др. За да се спасят тези видове е необходимо да се създадат големи резервати, в които животните от един вид да са заедно, за да се размножават, а растенията - да не се късат" - каза Мария.

По време на следващото занятие в отдел "Изкуство" на варненската библиотека идния петък, децата ще разберат по какви признаци се групират професиите. На заключителното занятие на 29 юли малчуганите ще покажат какво са научили по време на програмата.



Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
Парламентарни избори 2024
Екоактивисти и протести
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: