Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Деца от малцинствата във Варненско изучават театър, дизайн и сценография
Автор: Екип Varna24.bg 16:10 / 25.04.2023Коментари (0)943
©
200 млади хора от Варненска област ще изучават театрално майсторство, ораторско изкуство, поезия, музика, сценични танци, дизайн, сценография, фотография и приложни изкуства. Това ще става в творчески ателиета, организирани от Сдружение "Наш свят“, бенефициент на проект “Културният свят достига до всички“ на  Програма, финансирана от от европейското икономическо пространство и  Министерство на културата на България. Партньори са училищата в село Синдел и град Игнатиево, където преобладават ученици от ромското малцинство, стана ясно на пресконференция във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Проектът представя интердисциплинарен подход за информиране широката общественост за културата и изкуството на етническите малцинства с фокус роми от Североизточна България.

Създадените по време на ателиетата творчески продукти, ще бъдат представени  на пътуващ фестивал "Моят свят е и твой“. В пърформативен спектакъл "Аз съм – аз мога“, създаден от професионални артисти и целевата група, ще се пресъздаде по нов, оригинален начин български национални обичаи.

Проектът предвижда  оборудване на училищни радиа в двата образователни центъра, партньори от целевите места за интервенция – СУ "Св. Св. Кирил и Методий"  село Синдел и СУ "Св. Св. Кирил и Методий" град Игнатиево, в които младите хора ще бъдат обучавани в медийна грамотност, като сами информират за своята идентичност и културни ценности.

В рамките на проекта ще се организира конференция на тема "Идентичност и публики: културният свят достига до всички", работеща в  няколко панела: "Идентичност в епохата на глобализацията и дигиталните технологии“, "Детската публика: нови подходи за по-добра рецепция на артистичните продукти“, "Добри практики за културен достъп при деца от малцинствата“.

Проектът е стартирал в началото на годината и ще продължи до февруари следващата година. Вече учениците, обхванати по проекта, са изрисували цветен килим на стълбите на училището в град Игнатиево.

Проектът цели социално културно етническо сближаване между мнозинството и етническото малцинство, чрез колаборацията на професионални артисти с ромски младежи чрез средствата на изкуствата. Младите хора ще имат достъп до професионално изкуство и култура и възможност за разкрият своите заложби и нагласи за творчество.

Чрез синтез на театър, музика, танц и аудиовизуални изкуства и оригинални форми на самоизява на деца и младежи от ромския етнос, проектът ще допринесе за създаване на нови  културни събития и модел за въвличане на нови млади публики от етническите малцинства в местния културен живот, съобщи още на пресконференцията днес Светла Панева от Сдружение "Наш свят“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: