Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Деца с увреждания станаха доброволци в "Аспарухово"
Автор: Екип Varna24.bg 08:59 / 03.07.2014Коментари (0)2143
© Varna24.bg
Деца с увреждания, израснали по приюти, са най-малките и едни от най-активните доброволци в акцията по разчистване на пострадалия от наводнение квартал Аспарухово.

Вече две седмици Варненският район е в центъра на вниманието след убийствения порой на 19 юни, взел човешки жертви и превърнал в ад улици и жилища, потапяйки ги в кал и мръсотия. Две седмици след трагедията в квартала все още продължават възстановителните работи ­ доброволците идват и си отиват, трактори и камиони изгребват тонове тиня, мият се улиците, животът на хората бавно и постепенно навлиза в нормалния си ритъм.

Сред човешкия мравуняк на хилядите доброволци в Аспарухово съвсем незабелязано и тихо свършиха своята работа група ученици от СУПЦ "Анастасия д-р Железкова", които бяха в първите редици на работещите по разчистването на улиците на бедстващия квартал. Това са младежи с физически недъзи и ментални отклонения, от социално слаби семейства и сираци, израснали в социални домове. Те бяха сред първите, които видяха хората от Аспарухово, останали без домове, които бяха настанени в техните общежития. Затова и първи пожелаха да отидат и да помогнат с каквото могат на бедстващите. Най-младите сред тях бяха наскоро навършилите пълнолетие Андреана Мартину и Ферхат Мергюл.

Андреана е родена в Петрич и е изоставена като бебе. Не познава родителите си. Тригодишна е изпратена в дом за деца с физически увреждания в Луковит. На 15 години идва във Варна и трета година учи за шивачка в СУПЦ. Междувременно записва и вечерно обучение в СОУ "Димчо Дебелянов" и тази година успешно завърши 10-и клас. Мечтата й е да завърши и да има собствен дом и семейство, да бъде самостоятелна в живота. Иска да се занимава с малки деца, като целта є е да стане детска учителка.

Признава, че семейството й е липсвало през целия й живот, но винаги е намирала подкрепа и разбиране от своите ръководители и учители, които са замествали липсата на родителите.

"Аз съм такъв човек, че щом разбрах, че в Аспарухово е имало бедствие, веднага пожелах да съм доброволец. Трябва да се помага на хората в беда, така съм научена и не мога по друг начин. От малка обичам да помагам, независимо какво трябва да се прави. Нали затова сме хора, да си помагаме! Събрахме се голяма група от 15 ­-20 деца и директорът ни Пламен Петров ни проведе инструктаж. След това в квартала бяхме като хали с количките и лопатите", разказва Андреана, която е била в групата доброволци на центъра през първите 5 дни след бедствието.

"Имаше много кал, вонята беше страшна, но ние не се плашим от работа. Хората от съседните блокове и къщи ни се радваха като на свои деца. Черпеха ни със сандвичи, мекици, вафли, бисквити и кола. Ние също бяхме доволни, че успяхме да им помогнем", припомня си крехката Андреана дните като един от най-младите доброволци в Аспарухово.

Източник: в. "Монитор"




Още по темата: общо новини по темата: 444
20.06.2021 »
19.06.2020 »
13.08.2019 »
19.06.2019 »
12.04.2019 »
29.08.2018 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: