Делегация от Международната организация за правата на хората с увреждания посети Община Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
08:45 / 11.07.2019
1717
Делегация от Международната организация за правата на хората с увреждания – Disability Rights International, бе на посещение в Община Варна. Целта бе да се направи оценка на  процеса на деинституционализация на услугите за деца и спазването на правата на лицата с увреждания по време на прилагането му.

Гостите бяха приети от Коста Базитов, заместник-кмет. Пред тях беше представен напредъка на Община Варна в развитието на социалните услуги, резултатите от разкриването на социалните услуги от резидентен тип – Центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с и без увреждания, услугите "Ранна интервенция“, "Приемна грижа“, Центровете за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания, Центровете за обществена подкрепа, Дневните центрове, Кризисния център за деца, Общностния център за деца и семейства. Отбелязано бе, че в резултат на прилагането на иновативни подходи в социалната политика на общината през последните години се стигна до закриване на специализираните институции за деца в града и до разкриване на мрежа от услуги в подкрепа на децата и семействата. 

Делегацията посети Център "Ранна интервенция за деца с увреждания“ , управляван от фондация "Карин дом“, Дневния център за деца и младежи с увреждания "Св. Йоан Златоуст“, Общностния център за деца и семейства, Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. "Вл. Варненчик“ и събра данни и непосредствени впечатления за дейността на звената. Гостите се интересуваха за развитието на уменията на децата от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост - с. Могилино, които през 2010 година бяха преместени в нов център във Варна. Те отбелязаха сериозния напредък на Община Варна в гарантирането на правата на децата с увреждания и с процеса на деинституционализация на услугите за деца и допълниха, че положителния опит на Варна ще бъде споделен на форуми на Международната организация за правата на хората с увреждания – Disability Rights International. 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).