"Ден без автомобили" в центъра на Варна на 22 септември

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
08:59 / 18.09.2019
1666
На 22 септември, традиционно, Сдружение "Варна Европейска Младежка столица", с подкрепата на Община Варна, организира "Ден без автомобили" в центъра на Варна. Инициативата е част от Европейската седмица на мобилността, която през 2019 се провежда под мотото: "Върви с нас".

Във връзка с това от 08.00 до 19.00 часа ще бъде затворен, за движение на автомобили, бул. "Сливница", от светофара пред Община Варна, до светофара на бул."Княз Борис I", пред Икономически университет. В събитието си партнират държавни институции, неправителствени организации и бизнеса. През целия ден в зоната ще има демонстрации, атракции, работилници и забавления като: ходене, ролери, скейт, споделено пътуване, умни автомобили, колоездене и други, които насърчават придвижването в градска среда без автомобили.

Инициативата ги поставя във фокус тъй като световната практика показва, че градовете, в които преобладават, се трансформират в по-добри места за живеене. Безопасната за движение градска среда, е фактор от решаващо значение за развитието на градовете. Насърчаването на гражданите да избират и комбинират този начин на придвижване носи редица ползи за личността и обществото. Изследвания сочат, че почитателите на ходенето и колоезденето са по-здрави и живеят по-дълго. По-големият брой пешеходци и велосипедисти правят ходенето и колоезденето по-безопасни. Например, рискът от инцидент при ходене в община, с два пъти повече пешеходни зони, е намален с 66%. Активните режими на придвижване са полезни за околната среда тъй като намаляват вредните емисии. Те носят и редица социални ползи. Доказано е, че живущите на улици, на които няма автомобилен трафик познават и подкрепят своите съседи в много по-голяма степен, отколкото хората на улиците с тежък трафик.

"Ден без автомобили" предоставя особено добра възможност за експериментиране с нови модели на трафика и устойчивия транспорт. Правенето на улиците по-достъпни за пешеходци и колоездачи, предприемането на мерки за успокояване на моторизирания трафик води до осезаеми икономически ползи за местния бизнес. Повишава привлекателността на градската среда и увеличава безопасността на придвижване. В директива "Vision zero" на Европейската комисия се включват и мерките "30 км в час" за подобряване на градската среда, намаляването на вредните емисии и пособие с изкуствен интелект.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).