Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ден на отворените врати в Окръжния съд и Окръжната прокуратура във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:41 / 16.04.2018Коментари (0)2250
©
Окръжен съд – Варна бе домакин на традиционния Ден на отворените врати по повод Деня на Конституцията. Интерес към проявата проявиха  студенти от специалност "Съдебна администрация“ на Икономически университет – Варна, както и ученици от средните училища. В няколко организирани групи студентите се срещнаха със съдебните администратори на ВОС – Анелия Бъчварова и ВОП Елена Миланова, които ги запознаха с работата на различните служби в съда и прокуратурата.

През цялата учебна година, ВОС е партньор на висшето учебно заведение, с което реализира заедно образователния проект "Младите и правосъдието“. В рамките на този проект двете институции успешно доказаха, че съчетаването на академичното образование и юридическата практика могат да повишат правната култура на бъдещите икономисти, а получените знания да им бъдат полезни освен в професионалния и в житейския им път.

Посетителите в Деня на отворените врати се срещнаха и с административния ръководител на съдебната институция Марин Маринов, както и с Окръжния прокурор на Варна – Владимир Чавдаров.

Всички ученици получиха като подарък Конституцията на България.

В  Деня на отворените врати се проведе и симулиран граждански процес с ученици от 10 клас от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" с участието на съдиите Диана Стоянова и Ивелина Владова. Това е четвъртата група тийнейджъри от училището, които влязоха за първи път в съдебна зала и се запознаха отблизо с работата на съда. Магистрати от Окръжен съд – Варна вече се срещаха с деца от това училище в техни часове в рамките на националната образователна програма на ВСС "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, в която гимназията е партньор на ВОС.

По-късно през деня гостуваха и ученици от 9 клас от Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов"- Варна, които проведоха ролева игра на тема "Съд за Антигона“ - открит урок по предметите БЕЛ и Психология, след което участваха в дискусия с председателят на ВОС Марин Маринов и зам.-окръжния прокурор Радослав Лазаров на тема "Съдeбната власт в миналото и днес“. Посещението на ПГСД "Н. Хайтов“ е част от образователния проект "Час по правосъдие“, реализиран съвместно от Окръжен съд, Районен съд и Регионалното управление по образованието – Варна.

На 14 април в навечерието  на  Деня на Българската Конституция и професионален празник на юристите и служителите в съдебната администрация, честването през  месец октомври на 140 години на Съдебна власт във Варна и по повод 130 години от приемането на първия закон за адвокатурата се проведе залесителна акция. В нея се включиха юристи, граждани и журналисти, които засадиха 50 дървета червен американски дъб на бул. "3-ти март“  

Организатори на залесителната акция са Окръжен съд – Варна, Адвокатски съвет – Варна, Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов"–  Варна с подкрепата на Община Варна, район "Младост“ и Районен съд - Варна.

За Варненският окръжен съд, акцията е продължение на усилията ни към отговорно отношение към околната среда. До края на 2017г. чрез участието си в кампанията "Лист по лист“  от сградата на Окръжен съд – Варна са били предадени за рециклиране 33751 кг хартия, което се равнява на спасяването на 574 дървета от изсичане.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: