Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Депутат настоява за одит на Националното представителство на студентските съвети
Автор: Екип Varna24.bg 09:23 / 05.10.2015Коментари (0)597
©
Сметната палата да има възможност да прави одит на Националното представителство на студентските съвети (НПСС), като отчетите да се публикуват, както на сайта на палатата, така и на този на представителството.

Промяната, заложена в Закона за висшето образование, бе обявена пред студенти във Варна от народния представител и председател на МГЕРБ Георг Георгиев. Той заедно с евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков, участва в дискусия с младите хора от морската столица. На срещата присъстваха и Яна Вангелова, зам.-председател на НПСС и Галя Василева от Национално сдружение "Младежки глас".

Народният представител Георг Георгиев заедно с Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в НС, е съвносител на промяната в Закона за висшето образовинае, която касае Националното представителство на студентските съвети. Промените вече са приети в комисия и предстои да влязат за обсъждане в зала.

"Ако промяната за одитиране на НПСС от Сметната палата бъде гласувана, студентите ще имат възможност да следят по какъв начин се разходват бюджетите на техните собствени студентски съвети. Предвижда се още едно важно нещо - решенията, взети от ръководните органи на НПСС, да бъдат обжалвани пред Административния съд. Що се отнася до начина на финансиране на националното представителство, в момента отчислението от бюджетите на студентските съвети към националното представителство е 10 %. Намаляваме този процент на 3 на сто, но даваме възможност на проектен принцип националното представителство да кандидатства към съответния студентски съвет", обясни Георгиев. И изрази надежда чрез визирания пакет от мерки да се повиши легитимността на националното представителство.

По време на срещата евродепутатътот ГЕРБ/ЕНП Емил Радев запозна младите хора с Регламента за официалните документи, по който той е докладчик в сянка. 

"Този регламент касае всеки, който е тръгнал в друга страна членка на ЕС на стаж, да се обучава или да работи. В момента действа Конвенция за превод и легализация на документи, където има много сложни процедури. Всеки един документ трябва да има апостил. Оттам нататък трябва да има легализиран превод, а това струва много пари и е свързано със заплащането на високи такси", разясни Радев. 

И добави, че целта на този регламент е да се избегнат апостила, превода и легализацията на определен тип документи. 

"На първо място - това ще бъдат документите за гражданско състояние - акт за раждане, брак и смърт, както и свидетелство за съдимост. Правим всичко възможно в обхвата на този регламент да бъдат включени и дипломите и квалификационните степени. Това е предложение на ЕНП. Имаме пълната подкрепа на всички групи в ЕП. Бюрокрацията и в България, и в Европа, е много голяма - надявам се докрая на годината регламентът да влезе в пленарна зала", каза Радев.

Студентите, които присъстваха на дискусията, проявиха интерес към кампанията за насърчаване на повече платени стажове, предприета от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Той провокира интереса им и към програмата "Еразъм за предприемачи", която дава шанс на млади хора с идеи за развиване на бизнес да заминат в чужбина и да почерпят опит. 

"Идеята е там те да придобият безплатно ноу-хау за сметка на ЕС и да се върнат в България, където да развият този бизнес. Но това оперира само на територията на 28-те държави-членки на ЕС. Аз предложих "Еразъм за предприемачи" да работи в целия свят", каза Новаков.

По време на дискусията Яна Вангелова, зам.-председател на НПСС изрази позиция, че за съжаление в България бизнесът много рядко дава целеви стипендии на студенти. "В същото време цели сектори се оплакват от липса на кадри, а не инвестират в тях!", аргументира се Вангелова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: