Депутат от Варна консултира за очни заболявания безплатно пенсионери

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:14 / 27.10.2016
873
Народният представител от ПП ГЕРБ-Варна д-р Руслан Тошев бе лектор в здравна беседа за общественозначими очни заболявания. Събитието, което бе организирано от ръководителя на партийната структура на ГЕРБ-Одесос - д-р Тошев, предизвика голям интерес. Тошев, който е лекар офталмолог, разясни пред хората симптомите и методите за лечение на няколко от най-често срещаните очни заболявания.

"Когато човек страда от катаракта, намалява зрението му надалеч, вижда по-добре наблизо и се налага често да сменя очилата си. Това заболяване може да доведе до абсолютна слепота, но след оперативна намеса, зрението на пациента се възвръща отново", обясни д-р Тошев.

Народният представител отговори и на много въпроси за глаукомата, наричана "тихият крадец". Той разясни, че съществуват различни групи глаукома. "Често пациентът не усеща нищо - периферното му зрение намалява, а другото око компенсира", коментира д-р Тошев. Когато заболяването е в напреднал стадий, хората се оплакват от силна болка, болното око се зачервява и се наблюдава повръщане.

"Препоръчително е всеки човек, навършил 40 г., да мери очното си налягане ежегодно. При съмнение за глаукома се назначава изследване -периметрия", отговори на въпрос на гражданин д-р Тошев. Статистиката сочи, че пациенти с глаукома ослепяват с едното око на 26 %, а двустранно - 10 %.

Народният представител от ПП ГЕРБ-Варна обясни на присъстващите на здравната беседа, че с напредване на възрастта често срещано заболяване е дегенерацията на макулата. При него се наблюдава увреждане на жълтото петно в окото.

"И трите заболявания - катаракта, глаукома и дегенерация на макулата, открити навреме, подлежат на контрол", категоричен бе офталмологът. Към него бяха отправени и редица въпроси за диабетната ретинопатия, която може да се прояви при лош контрол на захарта. Тези пациенти задължително подлежат на очни прегледи през определен период от време.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Община Варна се включва в националната здравна кампания за борба ...
Община Варна кандидатства за 10 млн. лв. за транспорта на града
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).