Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Депутати от ГЕРБ обсъдиха със специалисти от "Карин дом" развитието на услугата "Ранната интервенция"
Автор: Екип Varna24.bg 15:19 / 07.01.2016Коментари (0)477
©
Варненските народни представители от ПП ГЕРБ Нели Петрова и Даниела Панайотова се ангажираха да съдействат ранната интервенция за предотвратяване изоставянето на деца с увреждания да се включи в каталога на социалните услуги към Министерството на труда и социалната политика.

Въпросът бе обсъден на среща със специалисти от Фондация "Карин дом", в която взеха участие д-р Лидия Маринова - зам.-председател на Общинския съвет и председател на постоянната комисия "Социални дейности и жилищна политика" към ОбС, Луиза Каспарян - началник на отдел "Социални дейности и жилищна политика" в община Варна, и Таня Василева, която оглавява общинския отдел "Социални услуги и проекти".

"Преди 2 години Варна стана първата община в България, която заложи социалната услуга "Център "Ранна интервенция за предотвратяване изоставянето на деца с увреждания" като финансира дейността. Варна за сетен път потвърждава своето водещо място в страната в сферата на социалните услуги", коментира д-р Лидия Маринова. Общинските експерти отчетоха, че и в новия бюджет на община Варна за реализацията на програмата с капацитет 40 места са предвидени 75 000 лв.

Специалистите от "Карин дом" се надяват обхватът на тази услуга да се увеличи и да се гарантира устойчивост на програмата. Тя осигурява подкрепа на семействата с деца от 0 до 4-годишна възраст, които са недоносени, в риск от развитие на увреждане или с установен здравословен проблем. Целта е с напътствията на социален работник, рехабилитатор, логопед, психолог и педиатър - консултант родителите да бъдат обучени в домашни условия как да предоставят специалните грижи, необходими на децата им.
Много родители на бебета със сериозни увреждания често биват съветвани да оставят децата си в специализирани институции, затова услугата "Ранна интервенция" дава навременна подкрепа на семействата, категорични са от "Карин дом". 

Проучвания сочат, че при едно на всеки три бебета в риск, които са обхванати от програмата, не се развива увреждане и не се изисква специално образование в предучилищна възраст, допълват специалистите. Те разчитат на национално ниво да се изработят стандарти, така че услугата да залегне в новия закон за социалните услуги и да се гарантира устойчивост на проекта. В момента той се реализира като част от общо 47 общностни центрове в България, за които има финансиране до 2018 г. Дотогава трябва да се изработи методика, която да развие и обезпечи услугата, както и квалификацията на специалистите в тази сфера, без да се дублират дейности на отделните министерства, ангажирани с проблема, стана ясно в рамките на срещата.

Народните представители от ПП ГЕРБ Нели Петрова и Даниела Панайотова ще съдействат за провеждането на среща със социалния министър Ивайло Калфин, на която експертите от "Карин дом" да поставят своите въпроси и предложения.
Фондацията във Варна е инициатор и двигател за развитие на услугата "Ранна интервенция", която досега е дала шанс на стотици семейства. Работата на "Карин дом" по програмата, финансирана от община Варна, получи и високата оценка на УНИЦЕФ, като се нареди сред стоте най-добри програми, изпълнявани в света. Услугата вече присъства в два сборника на организацията с добри практики, осигуряващи израстването на деца от 0 до 3 г. в сигурна и подкрепяща семейна среда.

Благодарение на своя опит и експертиза "Карин дом" спечели през 2014 г. обществената поръчка на МТСП по Проекта социално включване, като разработи методическо ръководство за прилагане на услугата в страната и обучи специалисти в новосъздадените 47 общински центрове по ранна интервенция в България. През февруари по инициатива на социалното министерство експерти от варненската фондация ще вземат участие и в партньорската среща с Ирландия, посветена на превенцията и ранната интервенция за деца в риск от бедност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: