Дерето във "Виница" е затрупано, искат издирване на фирмите-виновници

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:39 / 09.07.2014
2483
Дерето във варненския квартал "Виница" систематично е било затрупвано с пръст и всякаква земна маса, най-вероятно от изкопи на строежи. Към момента количеството, което е изсипано там надхвърля 100 000 кубически метра. Това е видоизменило тотално релефът на дерето, доколкото може да се говори, че въобще там има такова. Става въпрос за районът, който започва под гробищата и стига до вилната зона. В момента цялата поляна и дерето представляват неукрепен масив с естествен откос. Ако се натрупа критично количество вода, тя може да пробие и да връхлети надолу. Под заплаха е дори курорт от национално значение за страната, какъвто е "Св. Константин". Това алармира днес главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Той е събрал доказателства и свидетелства за затрупването на дерето и настоява общината да издири фирмите, които са разтоварвали там и да ги принуди да изчистят всичко. Това стана ясно на днешното заседание на комисията по архитектура към местния парламент. От тук нататък местната власт ще задвижи процедури, които включват сигнализиране и на полиция и прокуратура.

Главният архитект подчерта още, че според закона в урбанизираните територии (тоест в градовете) не може да съществуват дерета. Заради това трябва да бъдат изградени охранителни канали на мястото на т.н. северни градски дерета. Процедурата за това ще стартира съвсем скоро. Първо ще бъдат направени хидрологични проучвания, след това проектиране на строителството и накрая - изграждането на самите охранителни канали, които ще заменят сегашните дерета.

Източник: Днес+


Виж коментарите (0)

Още по темата (444):
20.06.2021 Младежи посветиха изложба на трагедията в "Аспарухово" преди 7 години
19.06.2020 6 години от потопа в "Аспарухово", отнел живота на 13 души
13.08.2019 Община Варна дава близо 1 млн.лв. за система, предупреждаваща за наводнения
19.06.2019 5 г. от трагедията в "Аспарухово"! Вижте какво показа ситуационната
експертиза
12.04.2019 Жена, загубила 8 близки при потопа в "Аспарухово", осъди Общината за над 23 000 лв.
29.08.2018 Потърпевши търсят справедливост след трагедията в "Аспарухово"
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).