Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Дете опита да се самоубие с комбинация от дрога във Варна! Дилърите забъркват ужасии за подрастващите
Автор: Пламена Николова 10:43 / 11.11.2019Коментари (2)7637
© Илюстрация
12-годишно дете е направило опит за самоубийство с комбинация от амфетамини и метамфетамини, научи Varna24.bg.

Случаят е от тази година и за него сподели д-р Снежана Златева, началник на Клиниката по токсикология към ВМА във Варна, която разкри че тревожно нараства употребата на наркотици сред подрастващите във Варна. Страшното в случая обаче е, че децата комбинират дрога с алкохол, както и фактът, че дилъри забъркват в тревата, която продават на подрастващите, хероин и други синтетични наркотици, за да ги пристрастят и направят свои бъдещи клиенти.

"Всяка година ние извършваме епидемиология изследвания на тежките интоксикации във Варна от алкохол и от наркотици както на непълнолетни, така и на възрастни над 18 години. Това е по поръчка на Дирекция "Превенции“ в Община Варна, защото този показател "остри интоксикации“ се следи и от Европейския мониторингов център за наркотиците и наркотичната зависимост към ЕС. Давайки го на фокусния център в София даваме картина за България. На база на нашите наблюдение от 2015 до сега за Варна тенденцията е следната:

Непълнолетните имат повече интоксикации с наркотици, по-малко интоксикации с алкохол и двете точки за съжаление се преливат. Това е една тревожна тенденция, която показва, че подрастващите вместо алкохол предпочитат вече наркотици и интоксикациите с тях значително нараснаха. Това е върха, който сме виждали.

От Европейския доклад за наркотици, който излиза всяка година, отбелязват същото за цяла Европа. Във възрастовата група също наблюдаваме нарастване на наркотичните интоксикации, не говорим за употреба, а регистрирани остри интоксикации, т.е. за критични случаи. Всичките ни данни са от Центъра за спешна медицинска помощ и от болницата. ЦСМП лекува голяма част от тези интоксикации по домовете. Що се касае за непълнолетните, много малки изключения са оставени у дома, повечето ги лекуваме в болница.

Най-малките пациенти са на 12 години, едно момиче с марихуана и още едно 12-годишно момче с амфетамини и метамфетамини, това обаче беше като опит за самоубийство. Това е също една тревожна тенденция. Ние наблюдаваме в тази малката група преди всички амфетамини, те нараснаха много тази година, но най-големият дял е на метамфетамините.

Друго тревожно нещо, което наблюдавахме, са опиати. До сега не сме имали такива случаи или са били единични. Докато тази година имаме 7 случая и това е така, защото това е друга тенденция, за която ние отдавна алармираме-полинаркоманията. Това се вижда в Европа, това е и у нас от 2016 г.

Защо се слагат различни едновременно възбуждащи и седиращи или успокоителни съставки. Купуват си една цигара марихуана, а когато направим теста  той е положителен и за опиати, и за амфетамини и за метамфетамини, защо? По две причини-едната е да не бъдат чак толкова възбудени, а другата-да се прикачат бързо към дрогата заради опиата, който много бързо ги прикачва към съответната дрога и ще станат скоро клиенти на дилърите. Опиатите това е хероина, метадона, който макар, че се дава като заместваща терапия на хероиновите зависими, те търгува с него.

Другото притеснително нещо е, че много медикаменти се използват вече за дрогиране, които са пак опиати, като кодеина и като фентанила. Освен че предлагат тези зарибяващи коктейли, за да ги прикачат, другата важна причина за микса, е да останат консуматорите живи.

Хубавото при непълнолетните е, че намаляха острите интоксикации с марихуана. За повечето непълнолетни стана ясно, че пушенето на трева марихуана, която е генно модифицирана с високо съдържание на тетрахидроканабинол, води до шизофрении. Затова има едно намаляване при употребата на марихуана. Но възрастните хора поддавайки се на това колко е лечебна марихуаната увеличиха пушенето на марихуана и има повече възрастни с интоксикаци и с марихуана. При възрастните отчитаме също употребата на много опиати, метамфетамини и амфетамини, както и кокаин. Нараства и пагубната употреба на стимуланти.

Статистиката от началото на годината за Варна сочи, че 29 са непълнолетните, регистрирани с остри интоксикации с наркотици само, 30 са с алкохол, докато при възрастните с наркотици са 239, а с алкохол 426 души. Това са състояния, при които е била наложителна намесата на медицинска помощ, не говорим за употреба или злоупотреба.

Това, което бих искала да кажа на родителите е следното: Мозъкът на непълнолетния съзрява от раждането до 25-тата година. Най-важните решения се вземат с челния дял на мозъка, а той се развива най-бавно. Така че родителите трябва да играят ролята на този челен дял до 25-тата годишнина. Те не могат да разчитат техните деца правилно да преценят опасността и всички възможни последствия.

Затова трябва да бъдат много бдителни. А ние в болницата виждаме, че много родители оставят децата си да празнуват сами, без надзор. Не знаят пият ли алкохол и в какви количества, вземат ли наркотици? Освен това бързат в момента,в който постъпят в болница, щом се пооправи малко детето, да си го приберат у дома. А това е много грешно, защото всяка интоксикация с алкохол или с наркотици, уврежда изключително много мозъка. Ние тук се стараем да лекуваме и възстановим тези унищожени клетки.

Родителите показват, че не оценяват важността на този проблем. Трябва да разговарят с децата си, да ги насочват към неща, които доставят на децата им удоволствия. Музика, изкуство, спорт...Децата им трябва да усещат удоволствие и щастие, реализация, за да не го търсят в дрогата. Всяка празнина, всеки луфт, като невнимание или неглижиране, в това забързано време, води до фатални последствия.

Ако детето не се чувства обгрижено емоционално, оценено, щастливо и самотно, то търси запълване на тази празнота в алкохол и дрога. Трябва да разговарят родителите много с децата си. Ако видят детето си свръхстимулирано или в депресия, трябва да бъдат много внимателни. Могат да купуват тестове и да ги подлагат на такива, но по-скоро много да говорят с децата си и да им бъдат най-близките приятели, за да не търсят подрастващите среда, друга група, която да замести семейството.

Приятелите са нещо нормално, което е част от съзряването, но до завършване на училище, родителите трябва да са неотлъчно емоционално и физически до децата си. Училището не може да свърши изцяло тази работа. Децата оставени на самотек не могат да преценят реалната заплаха и драмата, която се случва при употребата на алкохол и наркотици. Тези интоксикации водят до драматични промени в мозъка. Нарушават се когнитивните му функции, паметта, много връзки във възнаграждаващата система. Така при най-малката провокация на стрес не могат да отговорят адекватно и искат отново да вземат алкохол или дрога, за да решат проблемите.

В случай, човек попадне на дете или възрастен в безпомощно състояние със съмнения, че е поради употреба на алкохол или наркотици, незабавно трябва да се повика специализирана медицинска помощ. След това трябва пострадалия, ако диша и има сърдечна дейност,  да се наблюдава. Ако е свръхвъзбуден и има опит за самоубийство, да не се оставя лицето само. Асо спре дишането, трябва да се отвори устата, да се извади езика, ако има повърнати материи, да се обърне тялото на една страна. Ако се налага може да се направи сърдечен масаж, докато дойде линейката, защото понякога 5 минути се оказват животоспасяващи", коментира д-р Златева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.11.2019 г.
0
 
 
Да мре бе.Кой им е крив.Масиво учениците се дрогират.Не е луд който яде.Тоя който я дава.В случая те диброволно си купуват.Така,че никаква жалост.Да умират!!!!
Aнонимен
на 13.11.2019 г.
0
 
 
Ами демокрацията го доведе.Проблемът е световен.И ще се задълбочава.Не съм специалист,но не виждам решение.Такива ужасии показват по телевизията,че...Няма дрогясващи се само от една възрастова група.Има процент от населението и той расте.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура във Варна
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: