Припомняме, че лятото във Варна имаше бум на болни деца със салмонела. Бяха извършени множество съвместни проверки с РЗИ Варна на територията на детски заведения като ОДЗ "Гълъбче", ОДЗ 12 "Първи юни" във "Владиславово", частната детска градина в "Кичево", заведения за хранене и обекти, работещи с животински продукти.
Специалистите обесняват, че по всяко време на годината има риск от заразяване. Салмонелата са бактерии, които лесно се разпространяват с храната ни. Характерни са продуктите от животински произход. Могат обаче да се пренасят и чрез всички онези повърхности, съдове, вода, до които те са били в контакт. Сурово месо, яйца, мляко, плодове и зеленчуци били в контакт със заразена почва и животински екскременти.
Навлизайки в човешкия организъм салмонелата атакува бързо червата като причинява гадене, повръщане, болки в корема, диария, понякога с примес на кръв, висока температура, главоболие - характерни симптоми на хранително отравяне.
Докато възрастният организъм бързо се справя с чревната инфекция, а при някои тя дори не предизвиква или не се разпознават неприятните симптоми, при децата салмонелозата може да донесе неприятни последици. Дължи все още на неукрепналия организъм и имунна система. Особено уязвими са децата до 4-годишна възраст.
Най-често салмонелозата при най-малките се развива вследствие на консумиране на неподходяща за тях храна - недобре сварени яйца и месо, замърсени продукти и пропуски в хигиената.
В по-редки случаи заразяването със салмонела става по битов път, от инфектиран по директен или индиректен път. Не случайно специалисти и други обръщат внимание на родителите за честото миене на ръцете и играчките на детето. През лятото то е навсякъде, това му дава контакт и с много небезопасни повърхности. Действително предизвикателство за родителите е да опазят ръцете на малкия си откривател чисти - но грижите следва да са закон: често миене на ръцете обилно с вода и сапун и периодично използване на влажни дезинфекциращи кърпички поне.