Детските кухни във Варна ще предлагат и храна за деца с алергии

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:43 / 13.09.2021
1385
Общинското предприятие "Комплекс за детско хранене“, което осигурява обяд за най-малките варненчета, подготвя нов вид услуга – приготвяне на храна за деца с хранителни алергии в т.нар. млечни кухни. Това стана ясно на днешното заседание на комисията "Структури и общинска администрация“ към местния парламент, на което беше разгледан въпросът за увеличаване на щата в предприятието.

Община Варна е пионер в храненето на деца с хранителни алергии, но само за малчугани в детските ясли. Същевременно има многократни запитвания от родители на деца със специфичен режим, непосещаващи детските ясли, с интерес към диетичното хранене.

Вече има обособен кът в кухненския блок на СУ "П.К. Яворов“, в който ще се приготвя храната за децата с хранителни алергии. В наличност е и необходимият кухненски инвентар и технологично оборудване, а в договорите за храни фигурират нужните хранителни продукти за диетичния режим. Единствено е необходим човешки ресурс.

Членовете на комисията дадоха положително становище за назначаване на един готвач и един кухненски работник, които съгласно нормативните изисквания ще бъдат ангажирани само с приготвянето на обедното хранене за децата със специфичен режим. Като се спазва наредбата за работното време, почивките и отпуските, с двете щатни бройки ще се осигури услугата и през уикенда.

На днешното заседание беше поставен и въпросът за евентуална промяна на цената на купона за децата с хранителни алергии и непоносимости. Стана ясно, че не се очаква да има разлика, за всички варненчета обядът ще струва 1,20 лв.  

Съветниците от ВрК "Структури и общинска администрация“ дадоха също съгласието една щатна бройка да бъде трансформирана от "Шофьор на лек автомобил“ в "Шофьор на товарен автомобил“, който ще бъде пряко ангажиран с доставката на готова храна за деца със специфичен режим на хранене в детските кухни.

Ако промяната в числеността бъде одобрена от местния парламент, до месец-два след решението "Комплексът за детско хранене“ ще може да стартира храненето в детските кухни.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).