Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Детският финансов театър "Въртележка на парите“ ще гостува във Варна
Автор: Пламена Николова 10:53 / 30.10.2019Коментари (0)1210
©
Детският финансов театър "Въртележка на парите“ тръгва на национално турне през ноември 2019. Националното турне идва в отговор на високия интерес към нестандартния метод за обучение по финансова грамотност – чрез театър. 

Иновативният спектакъл ще бъде представен от ученическа театрална група от СУ "Кузма Тричков“, гр. Враца,  в 4 града в страната. Първата спирка на турнето е на 5 ноември в гр. Велико Търново, на 6 ноември домакин на театралната група ще е Регионалната библиотека "Любен Каравелов“ в гр. Русе. На 7 ноември пиесата ще бъде представена пред децата от Варна в залата на Гимназията по туризъм в 14.30 ч. В началото на м. декември  "Въртележка на парите“  ще гостува на публиката в гр. Монтана.  

Театърът "Въртележка на парите“ е част от програмите по финансова грамотност "За парите и други важни неща“ на  фондация "Инициатива за финансова грамотност“, реализирани с подкрепата на NN България. Пиесата е иновативен образователен подход, базиран на концепцията за "урок-спектакъл“. Чрез него учениците излизат от ролята на пасивни участници в учебния процес и се превръщат в негови двигатели – в творци, музиканти и артисти. Така, чрез творческия процес учат за парите и  важните неща в живота. Пиесата подпомага финансовото обучение на учениците от 1 до 7 клас и е подходяща за урок обобщение както по предметите "Технологии и предприемачество“, така и по "Математика“, "Човек и общество“ и в "Часа на класа“.  Изключително подходяща е и за извън класови занимания, училищни театрални кръжоци и читалищни занимания.

Премиерата на постановката "Въртележка на парите“ се състоя на 17 март 2019 г. в София с  участието на ученическа театрална група от СУ "Кузма Тричков“, гр. Враца.  Тя бе приета с изключителен интерес и много усмивки от малките зрители и техните родители, които проследиха как малката героиня Ани се отказа от замъка, който искаше да й бъде купен, след като се запозна и поговори с личната сметка на баща си и със семейните разходи. Зрителите разбраха как се сбъдват мечтите и се насладиха на двете авторски песни, създадени специално за постановката. Театърът, който е част от програмите ни "За парите и други важни неща“,  бе поставен с голям успех в училища в София, Казанлък, Враца и други градове в страната и в момента се репетира на доста места.

"Целта ни е с турнето да покажем как за сложни неща като финанси може да се говори "леко“ и "забавно“, да стигнем до сърцата на децата и родителите. Иска ни се  да им покажем, че житейските умения, каквото е умението да управляваш парите си, могат да се усвояват по игрови начин. Само чрез емоционалната съпричастност могат да се развият устойчиви поведенчески модели. А това е изключително важно по отношение на финансовата грамотност, защото управлението на личните финанси е пряко обвързано с нашето поведение.“ – заяви Росица Вартоник, изпълнителен директор на фондация "Инициатива за финансова грамотност“.

 

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: