Детският финансов театър "Въртележка на парите“ ще гостува във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:53 / 30.10.2019
1226
Детският финансов театър "Въртележка на парите“ тръгва на национално турне през ноември 2019. Националното турне идва в отговор на високия интерес към нестандартния метод за обучение по финансова грамотност – чрез театър. 

Иновативният спектакъл ще бъде представен от ученическа театрална група от СУ "Кузма Тричков“, гр. Враца,  в 4 града в страната. Първата спирка на турнето е на 5 ноември в гр. Велико Търново, на 6 ноември домакин на театралната група ще е Регионалната библиотека "Любен Каравелов“ в гр. Русе. На 7 ноември пиесата ще бъде представена пред децата от Варна в залата на Гимназията по туризъм в 14.30 ч. В началото на м. декември  "Въртележка на парите“  ще гостува на публиката в гр. Монтана.  

Театърът "Въртележка на парите“ е част от програмите по финансова грамотност "За парите и други важни неща“ на  фондация "Инициатива за финансова грамотност“, реализирани с подкрепата на NN България. Пиесата е иновативен образователен подход, базиран на концепцията за "урок-спектакъл“. Чрез него учениците излизат от ролята на пасивни участници в учебния процес и се превръщат в негови двигатели – в творци, музиканти и артисти. Така, чрез творческия процес учат за парите и  важните неща в живота. Пиесата подпомага финансовото обучение на учениците от 1 до 7 клас и е подходяща за урок обобщение както по предметите "Технологии и предприемачество“, така и по "Математика“, "Човек и общество“ и в "Часа на класа“.  Изключително подходяща е и за извън класови занимания, училищни театрални кръжоци и читалищни занимания.

Премиерата на постановката "Въртележка на парите“ се състоя на 17 март 2019 г. в София с  участието на ученическа театрална група от СУ "Кузма Тричков“, гр. Враца.  Тя бе приета с изключителен интерес и много усмивки от малките зрители и техните родители, които проследиха как малката героиня Ани се отказа от замъка, който искаше да й бъде купен, след като се запозна и поговори с личната сметка на баща си и със семейните разходи. Зрителите разбраха как се сбъдват мечтите и се насладиха на двете авторски песни, създадени специално за постановката. Театърът, който е част от програмите ни "За парите и други важни неща“,  бе поставен с голям успех в училища в София, Казанлък, Враца и други градове в страната и в момента се репетира на доста места.

"Целта ни е с турнето да покажем как за сложни неща като финанси може да се говори "леко“ и "забавно“, да стигнем до сърцата на децата и родителите. Иска ни се  да им покажем, че житейските умения, каквото е умението да управляваш парите си, могат да се усвояват по игрови начин. Само чрез емоционалната съпричастност могат да се развият устойчиви поведенчески модели. А това е изключително важно по отношение на финансовата грамотност, защото управлението на личните финанси е пряко обвързано с нашето поведение.“ – заяви Росица Вартоник, изпълнителен директор на фондация "Инициатива за финансова грамотност“.

 

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).