Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Диалозите на романтика в изложбата на Петко Петков в музея "Георги Велчев"
Автор: Пламена Николова 09:16 / 02.04.2021Коментари (0)1459
©
Една изложба, готвена специално за пространството на Зала "Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей "Георги Велчев“, е отворена за посещение от 1 април, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

Тя показва най-новите работи акварел на свързания с Варна художник Петко Петков, известен на ценителите и като Петко Ломски. Един от малкото художници на актуалната българска артистична сцена, който е изкушен основно от човешкото лице, доказан колорист, Петко Петков е изпратил от Лом за изложбата произведения, рисувани през тази зима – в последните три-четири месеца. Работите нямат специални названия, авторът казва, че темата може би е "Диалози“, защото повечето акварели са лица, доближени едно към друго. "Поводът е не толкова театралният диалог – признава той, - колкото пластическите и цветовите решения. Самите сцени, които изглеждат малко театрални, за мен са повод за пластически решения и са различни състояния на романтизъм. Това е важното, а не самият театрален диалог.“

Познавачите веднага ще разпознаят експресивния колористичен жест на Петко Ломски в израженията на тези деформирани, фрагментирани лица, които винаги са докоснати от полъха на изменчивостта, винаги са движени от нещо смътно и деликатно и излъчват едва доловим аромат на мистичност.

За идеята си за тази изложба Петко Петков споделя: "Обичам акварела, защото той изважда от мен най-фините усещания за света, за материята и за изкуството. Когато работя с маслени бои е по-друго, защото има един момент на преборване на самия материал, който е малко по-груб, докато акварелът е много тънка, фина история и за да го направиш, трябва първо да си настроиш душата. Изисква личностна медитация, индивидуална, и тази медитация с времето е станала част от професионализма.

По такъв начин и аз изчиствам душата си, погледа си. Работата с акварела е вид духовен катарзис – всяко пипане трябва да е много внимателно премислено, пресметнато, почувствано, да е сложено отведнъж, защото след това няма оправяне. При маслото е по-друг процесът - понякога при маслото много обработвам – правя преходи, махам, започвам отначало..., оставям само първите маски и почвам пак. Докато при акварела трябва много внимателно, въпреки че и него го работя сложно. Малко от акварелите ми са направени на прима, повечето от тях започвам по един начин, после мокря хартията, преминавам в мокро в мокро, но също ги обработвам както маслото. Други пък се случват съвсем на прима – така че, опитвам се по различен начин да подхождам в акварела – по различен начин да тръгвам и да завършвам една работа. Някои са работени дълго, други са направени на един дъх. Това е работният ми процес. Но най-важното в него за мен е пречистване – катарзисът. Смятам, че всеки има у себе си някаква романтика към света, важно е да я развиеш. Акварелът ми помага да стана за известно време романтик. Бездруго не съм много социален като човек, малко затворен съм, така че тази романтика я поддържам за по-дълго време. Но акварелът определено ми помага да уловя някои деликатни усещания, което е хубаво. Може би това е някаква връзка с космическия разум.“

Петко Петков – Петко Ломски, е роден през 1958 г. в Лом. Завършва Художествената гимназия "Илия Петров“ в София, а след това и Националната художествена академия "Николай Павлович“ при проф. Иван Кирков със специалност живопис. Участва в много общи национални и регионални изложби. Има над 10 самостоятелни изложби във Варна. Негови картини са притежание на Националната художествена галерия - София, На Софийската градска художествена галерия, на редица държавни и частни галерии в България, както и на частни колекции във Франция, Швейцария, Германия, САЩ, Италия.

Изложбата на Петко Петков е отворена за посещения от 1 до 24 април 2021 г. в Художествения музей "Георги Велчев“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: