Днес доставят ваксини против морбили за лица над 18-годишна възраст във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:15 / 05.03.2019
2753
Днес се очаква във Варна да бъдат доставени ваксините против морбили за лица над 18-годишна възраст, припомня Varna24.bg.

Те се продават само в две аптеки на територията на града, откъдето си купуват предимно моряци и студенти, при които се поставя задължително допълнителна ваксина против морбили, когато излизат в чужбина, обясни д-р Янка Драганова началник на дирекция "Надзор по заразните болести" в РЗИ Варна.  

Тя допълни, че има 3000 ваксини против морбили за децата до 18-годишна възраст във Варна. Те са предоставени на всички джипита, които са заявили бройка. 

Тя увери, че ваксината за децата е безплатна и са осигурени нужните количества. 

Припомняме, че според указания на РЗИ, единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст. Уважаеми родители, обърнете внимание на имунизационния статус на децата Ви, по отношение на ваксинопрофилактиката срещу морбили. Деца, при които е пропусната тази ваксина, трябва да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемично разпространение на морбили на територията на нашата страна.

Всеки гражданин, който не е наясно със своя имунизационен статус спрямо морбили, може да го узнае чрез изследване на кръвна проба за титър на антителата (клас IgG) срещу морбили. Това може да бъде направено в немалко от лабораториите във Варна. При отрицателен титър или желание за имунизация/реимунизация, ваксината може да бъде поставена от ОПЛ на всеки и в Имунизационния кабинет на РЗИ-Варна, като биопродукта трябва да бъде закупен предварително от аптечната мрежа чрез заявка. Припомняме на всеки, че ваксината е въведена след 1969г. Хората родени преди това могат да имат имунитет само, ако са преболедували от морбили.

Виж коментарите (0)

Още по темата (48):
19.09.2019 Болници допуснали големи грешки и разпространили заразата с морбили
11.09.2019 Тодор Кантарджиев: Учебната година ще е изпитание
29.08.2019 Момиченцето с морбили от Варна е било ваксинирано, но с нисък имунитет
23.08.2019 Втори случай на морбили във Варна: Разболя се дете, посещаващо детска
градина
13.08.2019 Младият варненец, болен от морбили, контактувал с безброй туристи на
летището
12.08.2019 Първи случай на морбили във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).