Днес е големият фламенко ден във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:50 / 14.06.2017
1327
Днес е грандиозният танцов спектакъл на Националния балет на Испания във Варна, който публиката на морския град очаква с огромен интерес. Зала Конгресна на Двореца на културата и спорта вече се подготвя за историческото събитие - сценичното оформление ще я превърне в ефектна сцена на страстните и изтънчени танци на световноизвестните гости. Началото на спектакъла е в 19:30.

Ден преди свoето първо излизане на варненска сцена трупата даде пресконференция. Артистичният директор на балета Антонио Нахаро отбеляза, че 40-те танцьори идват в българския морски град с ясното съзнание, че ще играят пред публиката на първото и най-престижно професионално балетно състезание в света - Международния балетен конкурс Варна. Той посочи, че всички 80 танцьори в трупата преминават солидна класическа подготовка, а и час и половина от техните репетиции винаги са отделени за класическия балет. Всеки техен танц обаче е посветен на мисията на Националния балет на Испания - да бъде посланик на културата на своя народ по света. Затова и всички артисти в трупата работят перфектно с основния фламенко инструмент - кастанетите. Антонио Нахаро открои различните стилове на испанския национален танц и развитието му в модерното време, които ще бъдат представени в спектакъла - всеки от тях е основа на четирите постановки, които ще видим утре. Сред тях са и испанският фолклорен танц, и сарсуела, и изисканият ескуела болера, в който познавачите откриват най-много допирни точки с балетната класика.

За първи път пред българската публика ще се играят "Болеро" по музика на Равел и хореография на Рафаел Агилар, "Ritmos" по хореографията на Алберто Лорка, "Soleá del Mantón" с хореограф Бланка Дел Рей и "Alento" с хореограф Антонио Нахаро. Директорът на националната трупа наблегна на факта, че ще видим цяла палитра от богатството на испанския танц, а фламенкото ще бъде с участието на двама фламенко китаристи, на перкусионист и вокал - така че преживяването ще е максимално автентично.

Солистът в "Болеро" - Серхио Бернал, който необичайно за мъж, влиза в партия, изпълнявана от редица диви на балетното изкуство, сподели за личната си среща с великата Мая Плисецкая и вдъхновението, което е почерпал от нея за своята отдадена игра в тази изключителна постановка. Солистът в "Ritmos" Едуардо Мартинез подчерта значението на класическата подготовка за този стилизиран танц и на артистичния усет и универсалността за финалния "Alento" - вълнуваща смес от джаз, блус и испански дух. Изящната Инмакулада Саломон призна, че поддържането на върхова форма е от основно значение за предизвикателствата на танците, като допълни, че здравословното хранене е гаранция, че ще могат да се справят и с тежестта на извънредно пищните костюми, достигащи тегло до 15 килограма, работа на законодатели на световната мода. Ще я видим с един от тези величествени костюми в женския солов танц "Soleá del Mantón", танц, за който тя казва, че стъпва на много чувствена музика и не остава никого в залата недокоснат от магията на движението.

Билетите са от 40 до 80 лв. Във Варна могат да се закупят от касите на Двореца на културата и спорта и Летен театър.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби
Голям проект във Варна продължава да предизвиква масово недоволст...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).