Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Днес припомнят един позабравен варненски рекорд – достигането до "дъното на света"
Автор: Екип Varna24.bg 12:58 / 27.03.2024Коментари (0)1144
©
Снимката е илюстративна
Музеят за нова история на Варна ще отбележи 35-та годишнина от поставянето от варненски спортисти на един днес забравен рекорд – спелеоложката експедиция през 1989 г. в най-дълбоката по онова време пещера в света "Жан Бернар“ в Савойските Алпи, Франция.

Експедицията е дело на членовете на пещерен клуб "Галата“ – Варна. Логистиката, финансирането и административната организация са активно подпомогнати от тогавашния кмет на район "Одесос“ - Варна, г-н Радко Радулов. Технически ръководител на експедицията е председателя на пещерния клуб Кирил Иванов. Треньор на водолазите, които трябва да преминат под вода през наводнените галерии, е кап. Веселин Венков. Подготовката трае две години. На 22 март 1989 г. експедицията започва да навлиза постепенно в дълбините на земята. На 8 април петима членове на експедицията достигнат сухото дъно на пещерата на дълбочина 1358 м., наричано по онова време "дъното на света“ или "подземния Еверест“. Само един от тях – Христо Райков успява да преодолее под вода първата от наводнените подземни галерии. Той става третия в света човек по онова време, и единствения до днес българин, преминал под вода галерия в пещерата "Жан Бернар“. За съжаление това спортно постижение съвпада по време с политическите сътресения в страната. Това е причината то да остане слабо отразено в пресата по онова време, а днес да е непознато за младото поколение.

За да припомни това значимо за варненския и българския спорт постижение, музеят за нова история на Варна организира две събития: прожекция на документалния филм за спелеоложката експедиция "Жан Бернар“ 89, спечелил първа награда на фестивала за приключенско кино в Барселона през 1989 г.; среща-разговор с единствения българин, преминал под вода галерия в пещерата "Жан Бернар“, варненеца г-н Христо Райков. Той е психолог по професия и алпинист по призвание. Сред неговите постижения са покоряването на: връх Гранд Жорас в Алпите по северната стена ("стената на смъртта“) през 1986 г., връх Матерхорн в Алпите през 1987 г., връх Елбрус в Кавказ през 1988 г., връх Ленин в Памир през 1997 г., връх Тенгри Хан в Тян Шан през 1998 г. Номиниран е за спортист на Варна за 1997 г.

Двете събития ще се проведат днес - 27 март (сряда) от 18.00 ч. в Музея за нова история на Варна, който се намира на ул. "8-ми ноември“ 3. Вход свободен.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: