Днес решават ще пуснат ли варненци до плажа и морето, определят парковете за разходки във Варна и областта

Автор: Пламена Николова
Коментари (22)
09:58 / 27.04.2020
11307
Днес ще бъде взето решение кои паркове във Варна и областта ще бъдат отворени за разходки, съобщи за Varna24.bg областният управител на Варна Стоян Пасев

На заседание на местния оперативен щаб, под негово ръководство, се очаква да бъде обсъдена и възможността за отмяната на заповедта на директора на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова, с която бе ограничен достъпа до плажа, морето и Крайбрежната алея във Варна.

Очаква се след издадената заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за отварянето на парковете и градините за разходка на родители с деца, както за спортуващи и стопани на кучета, заповед да издаде и кметът на морската столица Иван Портних. В нея трябва да бъдат уточнени местата, до които варненци ще имат достъп, както и условията и правилата за безопасност, които трябва да се спазват.

Според областният управител на Варна трябва да се прецени къде във Варна и областта може реално да бъде осъществяван контрол за спазването на мерките против разпространението на коронавируса, за които следят органите на реда.

Стоян Пасев изрази опасенията си, че ако достъпа до всички местности и отдалечени зони за отдих бъде разрешен, може да се стигне до струпване на хора на пикник и създаването на рискови ситуации около разпространението на вируса. 

Както вече медията ни съобщи, здравният министър Кирил Ананиев пусна нова официалнa заповед, в която се преустановява забраната за посещения в парковете. Тя влиза в сила от днес, 27 април.

В заповедта обаче има някои ограничения, които трябва да се спазват. Посещенията в парковете е разрешено за следните лица:

- деца до 12 години, задължително с техни родители, но не повече от двама възрастни, във времето от 09:30 до 18:30 всеки ден

- собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 9,30 ч. и след 18,30 ч., всеки ден

Задължително трябва да се спазва дистанция от 2,5 метра, носенето на маски е задължително, употребата на алкохол е абсолютно забранена. Сядането и тревни площи трябва да се избягва.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

На база заповедта на министъра на здравеопазването, кметовете на общини следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините.

Виж коментарите (22)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).