Днес започва един от върховите проекти на Музикалното "Варненско лято"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:59 / 06.07.2018
2885
Общността на почитателите на класиката във Варна се ориентира бързо в специалните моменти от програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято“ 2018 и вече почти напълно изкупи билетите за трите концерта от амбициозния проект Интеграл на Сонатите за пиано и цигулка на Бетовен. Това ще бъдат три запомнящи се вечери в Градската художествена галерия, където по идея на проф. Минчо Минчев ще свирят 14 блестящи български музиканти – цигулари и пианисти със световна кариера.  

Поредицата отварят днес от 19 часа Мила Георгиева, Албена Данаилова и Гергана Гергова, които ще изпълнят Сонати за пиано и цигулка 2, 5 и 9 заедно с именитата пианистка Пламена Мангова. И трите цигуларки са  ученички на най-големите в музиката и развиват успешни кариери по световните сцени. 

Албена Данаилова е потомствен музикант, получил музикалното си образование в академиите на София и Рощок. Печели конкурси и работи като концертмайстор на Лондонската филхармония и първа цигулка на Баварската държавна опера. През 2008 г. Влиза в историята като първата жена-концертмайстор на оркестъра на Виенската държавна опера. 

Пътят на Мила Георгиева в музиката започва от 4-годишна възраст. На 9 г. вече свири в дует с Минчо Минчев. Учи цигулково майсторство при него, както и при знакови фигури като Ифра Нийман и Дороти Дилей и прави световна кариера, която продължава и в момента.   

И друга известна ученичка проф. Минчо Минчев от Есен - Гергана Гергова, ще участва в първата вечер на Интеграла. Концертмайстор на симфоничните оркестри на Люцерн и Мадрид, тя е гостувала с концерти в Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Австралия. 

Именитата пианистката Пламена Мангова ще бъде на рояла в този първи концерт. Самата тя започва пътя си с поредица награди на международни конкурси и дебют в Парижкия театър "Шатле", откъдето тръгва и нейния изключително успешен път по световните сцени. 

Интегралът Цигулковите сонати на Бетовен продължава на 9 юли, когато отново в залата на Градската галерия, ще се изявят едни от най-младите звездни надежди в българската музика Кристиан Георгиева, Лия Петрова, Велислава Танева и Йоанна Каменарска в партньорство с пианистките Виктория Василенко и Христина Танева. 

Финалната третата сонатна вечер е на 12 юли с класата на Светлин Русев, Николай Минчев и пианиста Евгени Божанов, когато фестивалната публика ще види и своя фаворит проф. Минчо Минчев. 

Поради големия интерес към заключителния концерт на 12 юли организаторите ще инсталират голям екран в двора на Галерията и така още 120 души ще могат да съпреживеят на живо изпълненията на обичаните виртуози. 

Началото на трите сонатни вечери е от 19 часа. 

Билети от Касата на ФКЦ. Цени на билетите от 5 лв. Билети за ученици, студенти и пенсионери – 2 лв. 


Виж коментарите (0)

Още по темата (106):
22.07.2022 Международният джаз фестивал "Варненско лято" започва на 29 юли
28.06.2022 Ново име в концерта тази вечер на ММФ "Варненско лято"
27.06.2022 Започна ММФ "Варненско лято"
24.06.2022 Мащабен концерт открива Международния музикален фестивал "Варненско лято" на 25 юни
13.04.2022 "Пролетни гласове" с балет и музика във "Варненско лято за деца"
01.09.2021 Четири концерта са включени в бароковия модул на ММФ "Варненско лято"
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).