
ЗАРЕЖДАНЕ...
Дневно във Варна се бракуват хиляди самуни хляб, достатъчни да изхранят всички ромски махали | ||||||
| ||||||
Преди години на бракувания хляб бе сложено име "пенсионерски", тъй като най-често към него посягаха възрастните хора с малки пенсии. Тази практика обаче отдавна е прекратена и бракът не се предлага в търговските вериги. Дневно във Варна се произвеждат около 140 000 хляба. От 10 до 20% от него се бракува. Това на практика означава, че всеки пети самун, излязъл от фурните, отива направо в коша. Цифрата е много висока, но ситуацията е същата в цялата страна. Според председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев това зависело на първо място от търговските вериги. "Те обичат да си украсяват витрините и стелажите с различни видове тестени изделия, но не поемат брака, който е изцяло за сметка на производителя. Затова се получава този голям процент", обясни той. Още по-голям бил проблемът в сферата на сладкарството. Около 40% от производството на пасти, торти и различни сладки изделия се бракува. Специалисти съветват потребителите внимателно да гледат какво купуват по празниците. Задължително трябва да се следят етикетите със състава на стоката и срока на годност, за да няма неприятни изненади. Бонев неколкократно е алармирал за агресивната политика, водена от мащабните търговски вериги. Те изисквали от производителите отстъпки и промоционални стоки. По този начин диктували пазара. Източник: в. Черно море |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg