До месец и половина може да приключи ремонтът на спукания тръбопровод в езерото

Автор: Пламена Николова
Коментари (11)
09:19 / 21.05.2020
5419
До месец и половина е възможно да приключи ремонтът на авариралия тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро при благоприятни метеорологични условия, а вчера бе извадена първата 300-метрова част, съобщи кметът на Варна Иван Портних.

"В постоянна връзка сме с фирмата-изпълнител, работи се много динамично, но и трудно, защото е в района на фарватера. Екипът има готовност да  работи и през нощта, за да бъде решен проблемът максимално бързо", коментира вчера кметът.

Както Varna24.bg съобщи, той помоли да не се спекулира по темата с различни снимки и внушения за огромно замърсяване в морето, като показа аналогични кадри от Института по океанология на крайбрежието от нос Калиакра до Констанца в Румъния, където ясно се виждат подобни участъци от морската вода, оцветени заради цъфтеж на фитопланктона. 

Кметът припомни, че аварията е на тръбопровод, пуснат в експлоатация 2011 г., а първата копка е април 2009 г. "С други думи, това е преди да вляза в управлението на града. Напомням, за да е ясно, че обектът е бил изграден далеч назад във времето от фирма SFELINOS S.A, съгласно договор с Министерството на околната среда и водите", каза той. 

Иван Портних обясни още, че поддържа връзка с останалите ведомства, ангажирани по темата – РИОСВ, РЗИ, Басейнова дирекция, ИА "Рибарство и аквакултури“. Вчера е провел среща и с проф. д-р Снежанка Мончева, директор на Института по океанология, която му е предоставила и снимковия материал. "Община Варна не отговаря за чистотата на водите. Всички институции са информирани за проблема, нека си свършат работата“, допълни той.

По отношение на разпространени кадри на друга тръба във Варненското езеро, кметът заяви, че това е аварийна тръба на ПСОВ "Варна“, която не се използва. "Вероятно има и други тръби в езерото,  затова ще бъде добре областният управител да направи обследване на цялата територия на водния басейн, който е на територията на 3 общини“, коментира Иван Портних

Той припомни, че само за няколко години бяха направени сериозни инвестиции в сектор "води“ в района - основен ремонт на ПСОВ "Варна“, където преди това е имало само механично третиране на отпадните води, колекторно-помпени станции във Варна и в курорта "Св. Св. Константин и Елена“, дълбоководно заустване в "Златни пясъци", а сега предстои завършването на нова пречиствателна станция в курорта.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (11)

Още по темата (57):
18.01.2024 Съдът насрочи разпоредително заседание по делото за замърсяването на Варненското езеро
04.12.2023 Иван Портних: Не съм построил тръбопровода в езерото, ще съдействам на правосъдието
04.12.2023 Повдигнаха обвинение на Портних: До 10 години затвор грозят бившия кмет заради замърсяването на Варненското езеро
22.11.2023 Кметът Благомир Коцев се захваща с тръбата във Варненското езеро
15.04.2022 Иван Портних: Промяната за Варна е спряното развитие на града
15.04.2022 Портних за обвинението: Нито съм избирал изпълнител, нито съм строил, защото тогава не съм се занимавал с политика 
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).