До няколко години ще има недостиг на педагози във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:19 / 04.09.2015
963
Недостиг на педагози до няколко години ще има и във Варна, заяви председателят на Регионалния синдикат "Образование" към СРС на КТ "Подкрепа" - Варна, Галина Димитрова, пише "Черно море“. 

"До момента няма подобен проблем, тъй като градът като голям областен център все още привлича кадри от по-малките населени места", допълни тя. 

Галина Димитрова изтъкна факта, че работещите в сферата на предучилищното образование са основно в предпенсионна възраст или вече са навършили годините за пенсиониране, но все още работят.
Най-голям недостиг системата изпитва в областите математика, природни науки, чужди езици и информатика.

"Голяма част от добрите учители по тези предмети избират да работят зад граница, тъй като там са по-добре платени. Тъй като имам поглед и върху младежите, които завършват Шуменския университет, мога да кажа, че много малко от тях са избрали да учат педагогика поради личната си убеденост и желание да станат учители. Много от тях учат тази специалност само за да завършат някакво висше образование и още по време на своята практика заявяват, че не мислят да работят като преподаватели", каза още Галина Димитрова. 

Според нея причините са в ниското заплащане и в спадащия обществен престиж на учителите. За да се мотивират младите хора да работят като педагози, е нужно да има яснота за възможностите им за кариерно развитие.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...
Варненската полиция пътува към мястото на катастрофата с Кирил Пе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).