Добра вест за културата във Варна!

Автор: Димитър Щерев
Коментари (0)
13:45 / 09.04.2024
2460
От утре – 10 април 2024 г., фонд "Култура“ на Община Варна започва да приема проектни предложения. Кандидатите ще могат да подадат документите си по електронен път до 12 май, стана ясно на днешното заседание на ПК "Култура и духовно развитие“ към Общински съвет – Варна, на което бяха одобрени Насоките за кандидатстване.

Бюджетът на фонда за 2024 г. е 1,8 млн. лева. С тях ще бъдат финансирани проекти по пет направления: "Фестивали и конкурси", "Творчески проекти", "Национално и международно сътрудничество“,  "Публики" и "Любителско изкуство“. В резултат на променената икономическа среда максималният размер на финансирането е увеличен с 20% по всички направления, беше изтъкнато по време на заседанието.

Промяна и има по отношение на собственото финансиране, което през последните няколко години заради пандемията от COVID-19 и последвалата криза беше намалено от 30% на 5%. Тази година кандидатите трябва да осигурят самоучастието си в размер на 10% или на 20% в зависимост от направлението, по което кандидатстват.

На днешното заседание стана ясно също, че през 2023 г. Община Варна е финансирала общо 186 проекта по фонд "Култура“ на обща стойност малко над 1,34 млн. лева. 117 от проектите са одобрени на основната сесия на общинския фонд, а останалите 69 – на други две допълнителни сесии, организирани само за направление "Любителско изкуство“.

Членовете на комисията се запознаха с Годишния доклад на Комисията по мониторинг и оценка за 2023 г. Една препоръките е да се създаде ново направление "Културен туризъм“, за да се обогатят културните и междуотрасловите връзки в национален и международен план.

Друга препоръка е да се преосмисли и повиши текущият и особено последващият контрол при отчитане на проектите и налагане на санкции на тези, които не са изпълнили заложените цели, свързани с популяризирането и посещаемостта на организираните от тях събития. Да се създадат ясни и конкретни правила за отчитане на посещаемостта на фестивалите и събитията, особено тези, които реализират продажба на билети или организират контролиран достъп, препоръчват още експертите.

Основен акцент в препоръките им е да се създаде, поддържа и изпълнява навременен и ефективен график за подаване на проекти, оценка и финансиране, за да могат да се планират културни събития, включително и с атрактивно международно участие. Сред съветите, заложени в мониторинговия доклад, е да се обнови и модернизира електронната система на фонд "Култура“, която е морално остаряла.

На днешното заседание на комисията беше разгледано и предложение на групата на "Възраждане“ за поставяне на два обемни надписа "ВАРНА“ в различни части на града. Съветниците дадоха положително становище и препратиха въпроса към Комисията по естетизация на градската среда и ПК "Финанси и бюджет“ при Общински съвет – Варна.

Виж коментарите (0)

Още по темата (38):
16.05.2024 Решиха: Тези варненци ще пътуват безплатно в градския транспорт на Варна
08.05.2024 Коцев след срещата с ВиК - Варна и най-големите пътни строители: Това не може да продължава повече
25.04.2024 Важно! Такситата във Варна с нови цени
25.04.2024 Внимание: Нови правила във Варна и солени глоби за хората, които не ги
спазват
25.04.2024 Ремонтират училище, две градини и общежитие във Варна за 11,5 млн. лева
25.04.2024 Чисто нова детска градина за 100 деца отваря във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Варна на второ място по заплати в страната
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).