Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Добринка Иванова: Хората в Девня и цяла Варненска област искат да дишат чист въздух
Автор: Екип Varna24.bg 14:34 / 14.11.2022Коментари (0)1969
©
Инсталацията за изгаряне на гориво от отпадъци, която Солвей соди  възнамерява да изгради в района на Девня се намира съвсем близо до квартал "Повеляново“ и живущите в района не биха искали да се трови още повече въздухът, който дишат. Това заяви Добринка Иванова от Изправи се.Бг, по повод днешната среща с Областния управител на Варна Марио Смърков, във връзка с инвестиционното намерение на компанията, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Иванова посочи, че колкото и да е модерна инсталацията, все пак в нея ще се изгарят отпадъци.

"Цяла Девня ще бъде затрупана с отпадъци, това нещо ще повлияе и на Варна. Именно затова настояваме и за среща с Областния управител, защото това не е нормално. Живеем в 21 век, хора сме и искаме да дишаме чист въздух. Не желаем подобни инсталации да бъдат изграждани в съседство до жилищни квартали“, категорична бе Добринка Иванова. Тя посочи, че и в момента има няколко инсталации, които горят отпадъци, една от които е на "Девня цимент“, втората инсталация, тип инсинератор е за горене на медицински отпадъци.

"Вече е изграден и втори инсинератор, който обаче тепърва си чака разрешителното за изгаряне на отпадъци. Този втори инсинератор, за него няма никакъв ОВОС. От 2020 г. фирмата, която обслужва първия инсинератор, заедно с дъщерна фирма, са решили да изградят, чрез инвестиционни намерения за монтаж на технологично оборудване – второ такова съоръжение, под носа на цяла Варненска област“, каегорична  бе Иванова. Според нея, трябва ежедневно да има станция, която да мери замърсяването, за да знаят хората в Девня, какво реално дишат.

Наскоро от Солвей Соди, чрез дъщерната си новосъздадена компания Девня Енерджи, внесе писмо за инвестиционно намерение в РИОСВ - Варна за изграждане на  инсталация за производство на пара, която която ще използва алтернативни горива в завода за калцинирана сода в Девня. Съоръжението ще замести сегашната инсталация за пара, която използва вносни твърди горива. Този проект е поредната стъпка в устойчивото развитие на завода за калцинирана сода, както и една от най-големите производствени инвестиции в България за последните 20 години.

От компанията посочват, че инвестицията ще допринесе за значителното намаляване на емисиите от въглероден диоксид на завода, както и ще отговаря на най-строгите европейски стандарти за чистота на въздуха. Съществуват около 500 примера за подобни инсталации в Европа, разположени в непосредствена близост или в самите населени места, използвани както за отопление, така и за индустриални нужди. Новото съоръжение ще бъде изградено в съответствие с най-добрите налични технологии и ще използва технологията SOLVAir® - система за пречистване на димни газове, която е патентована от група Солвей и очиства 99% от замърсителите във въздуха.

 

Областният управител на Варна Марио Смърков коментира, че днес темата ще бъде обсъдена в детайли с представители на ИК "Девня диша“, за да се намери най-удачното и за двете страни решение.

 

Десислава ВАСИЛЕВА









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: