Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Добрият пример на личен лекар от Варна е включен в националната кампания "Живот със сърдечна недостатъчност"
Автор: Пламена Николова 13:00 / 23.06.2021Коментари (0)3415
©
Личен лекар от Варна, негов колега – кардиолог и техен пациент разказват втората варненска история във видеопроекта "Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. В него хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-"тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

Д-р Николай Христов засега е единственият общопрактикуващ лекар, включен във видеопроекта и участието му не е случайно. Практиката му се състои предимно от възрастни хора, а 90% от пациентите със сърдечна недостатъчност са именно такива. Кардиолозите определят сърдечната недостатъчност като по-опасна от рака, защото половината от пациентите умират до петата година от поставяне на диагнозата и предизвикателството пред медицината е да удължи живота им. Те имат нужда от чест контакт с лекаря и почти постоянно наблюдение. Което в западния свят се прави в специализирани центрове, регулирани и финансирани допълнително. Тук, във Варна, добрият пример как се прави това без помощта на държавата, дават д-р Николай Христов и неговият колега д-р Георги Гюзелев, специалист-кардиолог.

Пациентът-герой във видеото е Атанас Атанасов, пенсиониран маневрен стрелочник. След прекаран инфаркт получил сърдечна недостатъчност. При нея сърцето губи силата си и не може да изпомпва достатъчно кръв и да снабдява органите с кислород. Основните симптоми са кашлица, задух, силна умора, отоци по крайниците. Атанас е доволен, че сам успява да се справя с домашните си задължения, защото доскоро не може дори това. Пие 12 различни лекарства, но започва нова терапия, която позволява да се грижи за себе си, без да се уморява, да пътува с градския транспорт, да няма нужда от придружител. Намалил е лекарствата и вече приема само 4.

 "Най-трудна е комуникацията с пациента, да го убедиш, че има проблем, който налага постоянен контрол. Защото в един момент, когато се почувстват добре, те спират терапията и бързо се влошават. Ролята на общопрактикуващия лекар е да го наблюдава, да го мотивира, да го изследва, дори да се чувства добре. Кардиологът е изключително важен, но той не може в съвременния свят да поддържа ежеседмичен, ежемесечен контакт с пациента“, споделя д-р Николай Христов.

"Д-р Христов не е класическият общопрактикуващ лекар. Той не работи на автопилот, той знае какво се иска от него. Той ги обгрижва тези пациенти и ги наблюдава“, казва д-р Георги Гюзелев, специалист-кардиолог, към когото пациентите на д-р Христов се обръщат при нужда от консултация.

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене.

Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог.











Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: