Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
јнализи
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
ќбщество
Ѕизнес
 риминални
»нституции
ƒруги
„итателски
ƒоброволци измерват шумовото замърс€ване около бул. "ЋевскиУ
јвтор: ѕламена Ќиколова 09:09 / 27.08.2020 оментари (5)4551
© ќ÷ќ—”–
»змерване на шумовото замърс€ване в района на обновени€ бул. "ЋевскиУ започна преди дни √ражданската еколаборатори€ към ќбществен център за околна среда и устойчиво развитие. Ўумът ще се измерва в пет точки два пъти дневно Ц между 8 и 9 ч† и 14 и 15 ч., по протежение на булеварда между кръстовището с "ќсми ѕриморски полкУ и стадион "—партакУ, съобщават от организаци€та.

"÷елта ни е да обхванем поне един час пик и един час с по-слабо движение, така че да имаме разностранен поглед върху шума, който се генерира от автомобилни€ трафик в района на бул. "ЋевскиУ, раз€сни д-р ƒимчо “омов, който ръководи изследването.

ѕроучва се еквивалентното ниво на шума в района в три дни от седмицата Ц един делничен ден, в кра€ на работната седмица Ц петък, и един почивен ден Ц недел€.

"÷елта е да се докаже една незащитена инфраструктура, да се помисли за хората и най-вече хората да имат €снотата какво се случва под носа имУ, за€ви јнтон Ѕогдев, инициатор на кампани€та. —лед анализ, измервани€та ще бъдат предоставени на оторизиран орган и ще бъде изискано официално замерване от лаборатори€. –езултатът, към който се стремим, е предприемане на мерки за подобр€ване на градската среда, изграждане на защитна инфраструктура, ко€то да предпази здравето на хората в района, за€ви јнтон Ѕогдев.

ѕодобни изследвани€ би тр€бвало да послужат за вземането на адекватни управленски решени€, свързани с управлението на трафика в града, с реконструкци€та на кръстовища, на пътна настилка, с така коментираната и чакана от всички smart-организаци€ на транспортните потоци в града, коментира д-р ƒимчо “омов. ѕо думите му, това тр€бва да бъде от една страна удобно за тези, които се придвижват с различни видове транспорт, а от друга Ц да не се утежн€ва непрекъснато акустичната обстановка.

»зследването на шума по бул. "ЋевскиУ се извършва с два шумомера на ќбществен център за околна среда и устойчиво развитие, които дават разнообразни данни с оглед последващо анализиране. јпаратите са достатъчно прецизни, с възможност за калибриране, см€та д-р “омов. ¬ремето и продължителността на измерване са подбрани така, че да дадат една типична характеристика на акустичното състо€ние в района на бул. Ћевски, което е свързано основно с автомобилни€ трафик.

ќще при първите измервани€ бе установено, че нивата на шум в часови€ интервал 8- 9 ч надвишават пределно допустимите. "ѕри допустими 60 децибела отчитаме масово 70 и дори на моменти 80У, констатира јнтон Ѕогдев.

“ова е първото подобно проучване, което ќбществен център за околна среда и устойчиво развитие прави със собствени сили и средства. ƒанните от институционални€ мониторинг, който извършва –егионалната здравна инспекци€, показват, че бул. "ЋевскиУ е едно най-оживените кръстовища във ¬арна. ƒругите са в района на  атедралата, на "„ервени€ площадУ, а също и там, където има светофари, накъсване на транспортни€ поток със спиране и тръгване.

“ранспортът е основни€т източник на шум в големите населени места и в частност ¬арна. Ќеблагопри€тната тенденци€, ко€то отчитат специалистите, е непрекъснато увеличаващото се средно ниво на шума в големите населени места. —амо за н€колко години нивото на шум скача с един децибел средно. ¬ натоварени часове на оживени кръстовища и магистрали нивото на шума надхвърл€ съответните допустими норми за характерни€ район на населеното м€сто. Ќормите за шум на открито в населените места са диференцирани според съответната наредба в различни категории и зони и за т€х има различни норми.

Ўумът е хроничен стресогенен фактор, който вли€е отрицателно върху всички органи и системи на човека, независимо от това какъв е по характеристики, по произход и по продължителност. “ой е един от факторите, който непрекъснато действа върху човешки€ организъм. Ќай-чувствителни и у€звими на шум са сърдечно-съдовата и нервната системи.


ќще по темата: общо новини по темата: 179
12.01.2021 »
07.10.2020 »
29.09.2020 »
30.05.2020 »
26.05.2020 »
21.05.2020 »
предишна страница [ 1/30 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
ƒа дойдат и на бул. " н€з Ѕорис" до —портна зала. рЯШК
0
 
 
∆ивеем срещу Ќјѕ- на всеки две минути минава мотор, който е като фадрома. Ќе се спи на отворени прозорци. Ўумът е 24/7.
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ‘евруари 2023 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
¬иж още:
јктуални теми
«има 2022/2023 г.
“¬ и шоу сезон 2022/2023 г.
—кандално от —еверна ћакедони€: Ѕългарски€т език не съществува, ние ги
 акво се случва с ћеждународен панаир ѕловдив
Kатастрофи ¬еликотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справ€ ќбщина ¬арна с овлад€ването на последиците от проливните дъждове?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg

«а реклама:
“арифи (виж)
тел.: 0887 45 24 24
office@mg24.bg

≈кип
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2008 - 2022 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Varna24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Varna24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: