Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Доброволци измерват шумовото замърсяване около бул. "Левски“
Автор: Пламена Николова 09:09 / 27.08.2020Коментари (5)5842
© ОЦОСУР
Измерване на шумовото замърсяване в района на обновения бул. "Левски“ започна преди дни Гражданската еколаборатория към Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Шумът ще се измерва в пет точки два пъти дневно – между 8 и 9 ч  и 14 и 15 ч., по протежение на булеварда между кръстовището с "Осми Приморски полк“ и стадион "Спартак“, съобщават от организацията.

"Целта ни е да обхванем поне един час пик и един час с по-слабо движение, така че да имаме разностранен поглед върху шума, който се генерира от автомобилния трафик в района на бул. "Левски“, разясни д-р Димчо Томов, който ръководи изследването.

Проучва се еквивалентното ниво на шума в района в три дни от седмицата – един делничен ден, в края на работната седмица – петък, и един почивен ден – неделя.

"Целта е да се докаже една незащитена инфраструктура, да се помисли за хората и най-вече хората да имат яснотата какво се случва под носа им“, заяви Антон Богдев, инициатор на кампанията. След анализ, измерванията ще бъдат предоставени на оторизиран орган и ще бъде изискано официално замерване от лаборатория. Резултатът, към който се стремим, е предприемане на мерки за подобряване на градската среда, изграждане на защитна инфраструктура, която да предпази здравето на хората в района, заяви Антон Богдев.

Подобни изследвания би трябвало да послужат за вземането на адекватни управленски решения, свързани с управлението на трафика в града, с реконструкцията на кръстовища, на пътна настилка, с така коментираната и чакана от всички smart-организация на транспортните потоци в града, коментира д-р Димчо Томов. По думите му, това трябва да бъде от една страна удобно за тези, които се придвижват с различни видове транспорт, а от друга – да не се утежнява непрекъснато акустичната обстановка.

Изследването на шума по бул. "Левски“ се извършва с два шумомера на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, които дават разнообразни данни с оглед последващо анализиране. Апаратите са достатъчно прецизни, с възможност за калибриране, смята д-р Томов. Времето и продължителността на измерване са подбрани така, че да дадат една типична характеристика на акустичното състояние в района на бул. Левски, което е свързано основно с автомобилния трафик.

Още при първите измервания бе установено, че нивата на шум в часовия интервал 8- 9 ч надвишават пределно допустимите. "При допустими 60 децибела отчитаме масово 70 и дори на моменти 80“, констатира Антон Богдев.

Това е първото подобно проучване, което Обществен център за околна среда и устойчиво развитие прави със собствени сили и средства. Данните от институционалния мониторинг, който извършва Регионалната здравна инспекция, показват, че бул. "Левски“ е едно най-оживените кръстовища във Варна. Другите са в района на Катедралата, на "Червения площад“, а също и там, където има светофари, накъсване на транспортния поток със спиране и тръгване.

Транспортът е основният източник на шум в големите населени места и в частност Варна. Неблагоприятната тенденция, която отчитат специалистите, е непрекъснато увеличаващото се средно ниво на шума в големите населени места. Само за няколко години нивото на шум скача с един децибел средно. В натоварени часове на оживени кръстовища и магистрали нивото на шума надхвърля съответните допустими норми за характерния район на населеното място. Нормите за шум на открито в населените места са диференцирани според съответната наредба в различни категории и зони и за тях има различни норми.

Шумът е хроничен стресогенен фактор, който влияе отрицателно върху всички органи и системи на човека, независимо от това какъв е по характеристики, по произход и по продължителност. Той е един от факторите, който непрекъснато действа върху човешкия организъм. Най-чувствителни и уязвими на шум са сърдечно-съдовата и нервната системи.






Още по темата: общо новини по темата: 179
12.01.2021 »
07.10.2020 »
29.09.2020 »
30.05.2020 »
26.05.2020 »
21.05.2020 »
предишна страница [ 1/30 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да дойдат и на бул. "Княз Борис" до Спортна зала. рџ?Љ
0
 
 
Живеем срещу НАП- на всеки две минути минава мотор, който е като фадрома. Не се спи на отворени прозорци. Шумът е 24/7.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: