Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Доброволци помагат на младежи с увреждания
Автор: Екип Varna24.bg 15:40 / 28.04.2021Коментари (0)843
Кой ден сме днес? Какво е времето навън?

Ако ви се струва, че това са обикновени въпроси, над които дори не се замисляте, не е така за 25-имата младежи с множество увреждания от "Слънчевата къща" във Варна. Всеки техен ден в Дневния център започва така и продължава с активно общуване, разходки, усвояване или затвърждаване на умения, в които впрягат своя потенциал, за да се чувстват пълноценни. За да се случи всичко това обаче, е нужна добронамерена грижа 24 часа 7 дни в седмицата. Освен от своите родители, младите хора в неравностойно положение я получават от специалистите в "Семеен център – Мария“. 14 служители от Сдружението им дават безрезервната си подкрепа, в която са инвестирали опита и експертизата си.

Често поставяме под общ знаменател хората с увреждания, но всеки от тях е уникален и се нуждае от специфична грижа. Точно затова една от мисиите на организацията е да търси доброволци.

Благодарение на реализиран проект "Солидарност и социално включване за всички“ в периода 01.01.2020 – 30.04.2021 година три момичета са подкрепили в реална работна среда активностите в дневния режим на младежите с увреждания. Две от доброволките вече са намерили своята посока и ще продължат професионално да работят в Дневен център "Слънчевата къща" към Сдружението. Дони Кабакова – ръководител на проекта, счита това за победа, тъй като приемането и толерантността към различието и уникалността на всеки човек е дълъг и сложен за извървяване път.

По време на пандемията доброволките съдействат за адаптиране на грижата, посещават потребителите в домовете им, участват с видеозаписи на дейности. И нещо особено важно – опитват се да променят стереотипните нагласи на своите близки и широката общественост за възможностите на хората в неравностойно положение.

В рамките на проекта, осъществен с финансовата подкрепа на Европейски корпус за солидарност на Европейския съюз и с партньорската подкрепа на Сдружение "За теб“, се случват две изнесени събития, на които младежите демонстрират изработка на значки. А пред Дневния център с общи усилия създават градинка с вечно зелени храсти под ръководството на едно от момичетата-доброволки. Тя наподобява половин сърце, търси се другата половина, защото приемането е двустранен процес. А слогънът, който обединява енергията на проекта, е “СториДоброВолно“.

Европейският корпус за солидарност предлага на младите хора, които искат да помагат, да се учат и да се развиват, възможност да придобият вдъхновяващ и изпълнен с отговорност опит, при това в пряка връзка с местната общност. Идеята е да се изгради едно по-приобщаващо и равноправно общество, което подкрепя хората в затруднено положение и приема за висша ценност солидарността и зачитането на човешкото достойнство.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Природни стихии
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (391) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1604) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: