Доц. Стоян Маринов: Туристически сезон 2015 за града беше труден

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:57 / 29.12.2015
559
Туризмът във Варна, сезон 2015 премина трудно, защото в резултат на създалата се пазарна конюнктура, имам пред вид напрежението между Русия и Европейския съюз и взаимните ограничения, които бяха наложени. Всичко това даде отражение върху търсенето за дестинация България. Това каза за "Фокус" доц. Стоян Маринов, член на УС на Варненска туристическа камара. 

Той посочи още, че за сезона специално, летище Варна е посрещнало с 55 000 руски туристи по-малко и това е спад някъде от порядъка на 20 %. "Също така от Украйна по-малко туристи посрещнахме. Там спада е също доста сериозен, от Белорус имаме също 20 % спад. Изобщо от тези страни, които бяха засегнати от кризата, най-вече между Русия и Украйна. 

Разбира се, нашите хотелиери чрез гъвкава ценова политика и много промоции успяха да компенсират донякъде на други пазари например летище Варна е посрещнало повече немски туристи - с 14 % повече, това са 23 000 туристи повече, над 7 000 туриста повече от Полша, от Великобритания 6 000 повече, същото ката от Австрия, Дания и Швеция", допълни доц. Маринов. Той посочи, че в резултат на тези усилия на хотелиерите, най-вече, ако се говори специално за туристите, пристигнали с въздушен транспорт, там спадовете са компенсирани. 

"Дори около 30 октомври се отчита един лек ръст от около 0.8 % Не стоят така нещата обаче за летище Бургас. Там имаме спад от порядъка на около 7 %. Ако трябва да обобщим с други думи, се работи усилено за по-малко пари защото дори туристопотокът на север да се запази същия както през миналата година, това ще стане с цената на много ценови намаления и на много промоции, което се отрази естествено на приходите, които са по-малко отколкото през сезон 2014", каза още доц. Маринов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Температури над 30 градуса до дни, вижте кога ще става за плаж
Голямо задръстване след катастрофа на входа на Варна
Министър Коритарова за ремонта на проблемния участък в Аксаково :...
Варненка: Стовари се с трясък пред очите ни!
С поне 10% вдигат заплатите по родното Черноморие 
С много слънце и топло време Варна изпраща седмицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).