Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Доц. Валери Йотов: В зоната на находките по ул. "Цар Симеон I“ ще бъдат премахнати само дървета, "възседнали“ крепостната стена
Автор: Пламена Николова 12:07 / 15.10.2020Коментари (0)3377
В зоната на античните находки по ул. "Цар Симеон I“ ще бъдат премахнати само дърветата, "възседнали“ крепостната стена, обясни днес ръководителят на обекта доц. Валери Йотов от варненския Археологически музей, предаде репортер на Varna24.bg.

"Имаше тревожни запитвания каква е съдбата на дървесните видове, този проблем беше поставен през 2019 г. и отново изгубени в превода имаше неразбрали. Със заповед на министъра на културата е разпоредено да продължат проучванията и да бъдат премахнати двете дървета. Обектът придоби значение не само за Община Варна, но и за друга публика от цялата страна. Това е много добър шанс за археологията на Варна и на България. В един жив град имаме една свободна площ, която е незастроена, което трудно се случва в град като Варна. Този шанс да се разкрие тук архитектурна археологическа културна ценност, в случая крепостна стена от Югозападния сектор на древния Одесос, е добър късмет.

Има организация, усилия и предвидени средства това нещо да бъде проектирано и социализирано. 

Искам да успокоим гражданството, че това е добър шанс за града. Преодоляхме разминаванията и разкопките ще продължат, тъй като това е крайно необходимо, за да се пристъпи към архитектурно планиране към улица "Козлодуй“, това е на север от крепостната стена. При проучването на крепостната стена от юг, т.е. от ул. "Цариброд“, имахме добрият шанс да установим, че това навярно е бил пясъчният бряг на античния Одесос. Това означава, че стената е построена на брега на морето.      

В зоната на архитектурните находки ще бъдат премахнати само две дървета, които са с компрометирана коренна система и може да са опасни за гражданите. Ще се премахнат само дървета, които са "възседнали“ крепостната стена, останалата зеленина ще бъде запазена.

Трябва да бъдат премахнати дърветата, за да продължим със следващата стъпка за превръщането на зоната в отворен музеен обект, подобно на Римски терми. Още повече, че в този район имаме налични два музея, това са Музея на история на възраждането и Етнографския музей. Към тази градинка с елинистическа, римска и византийска стена, с открита клоака, където е бил мръсният канал от времето на Византия, плюс още един обект, като включим новата късноатична баня на Одесос на ул. "Софроний Врачански" и "Заменхоф", ще се оформи една атрактивна зона“, коментира доц. Йотов.

"В проекта за етатизация на ул. "Цар Симеон I“ беше заложена реконструкцията на тази градинка. След като започнахме работа по рехабилитацията на улицата, със заповед на министъра на културата, извадихме градинката от основния проект, за да се извърши изцяло археологическо проучване, за да се разбере какви са археологическите находки под нас. Поради тази причина възложихме на колегите от Археологическия музей да извършат тези проучвания. Стигнахме до момента с премахването на дървета и приключихме с проучванията. За премахването на две дървета има заповед от август 2020 г. от Министерство на културата. Когато завършим проучванията, министерството ще назначи нова комисия, която ще даде предписания какво да се случи от тук нататък. На база на предписанията на Министерство на културата, ние ще направим обществена поръчка за проектиране. Надявам се до месец да завършим проучванията и до края на годината да има комисия, която да даде предписания. Вероятно ще направим обществено обсъждане дали да се направи археологически резерват по подобие на Римски терми“, коментира инж. Тихомир Тимов, началник на инфраструктурната дирекция в Община Варна.

Повече вижте във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 11
11.05.2022 »
13.04.2022 »
22.01.2021 »
16.09.2020 »
27.08.2020 »
09.05.2019 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (419) 14%
Добре, но можеше и по-добре (401) 13%
Не се справи (584) 19%
Пълна трагедия (1622) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: