Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Доклад посочи как ще се отрази COVID-19 върху икономиката на Варна
Автор: Пламена Николова 17:54 / 03.04.2020Коментари (14)7503
©
По поръчка на Община Варна Институтът за пазарна икономика (ИПИ) подготви доклад "Влиянието на COVID-19 върху икономиката на Варна“. Той дава информация за очаквано въздействие на кризата с коронавируса върху бизнеса в града. До две седмици предстои да бъде изготвен и по-подробен анализ за икономическия профил на морската столица в контекста на новите предизвикателства. 

В документа са представени анализи и данни за секторите и работната сила във Варна в навечерието на кризата, за туризма, общи бележки за икономиката и ефекта от COVID-19, прогноза за ефекта на кризата върху работната сила по сектори. 

Основни акценти в доклада:

Преди кризата коефициентът на заетост в област Варна достигна близо 70% през 2019 г., което е рекорд за областта в новата история на страната. Безработицата също е на рекордно ниски нива – 2,8% в община Варна и 3,9% в община Девня за 2019 г., трайно безработни в град Варна почти няма. 

Над 60 000 са заетите в строителство, търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, култура, спорт и развлечения в община Варна. Това са и секторите, които ще бъдат най-тежко засегнати от кризата. Трябва обаче да се отчита, че това са и сектори, в които работната сила най-бързо може да се възстанови, при отпадане на всички ограничения и отпушване на икономиката. 

Други над 40 хил. са заети в сфери, които не са толкова зависими от туризма и в които работните места са в по-малка степен засегнати от моменталния ефект на кризата - финанси, информационни технологии, професионални дейности, администрация и управление, образование и здравеопазване. Последните два сектора също понесоха тежък удар от коронавируса, но към момента опасността от загуба на работни места в тях остава по-малка. 

Над 14 хил. са заети в промишлеността в община Варна, без да се отчита тежката промишленост на Девня. Кризата ще има своя отпечатък върху промишлеността в морската столица, като корабостроенето вече е засегнато. Положителната динамика в по-динамичните сектори на промишлеността обаче най-вероятно ще се възстанови сравнително бързо след края на извънредното положение. 

В хода на пандемията сектор "Здравеопазване“ е сред най-тежко натоварените. Голям краткосрочен удар по работната сила по-скоро не се очаква. Важно е да посочим, че клиниката по инфекциозни болести във Варна е в отделна сграда, в която към момента са настанени всички пациенти с коронавирус в града. Това позволява на другите лечебни заведения да продължат да функционират нормално. 

Общият профил на икономиката показва, че Варна ще понесе най-тежък удар по линия на туризма. Над 730 хил. чужди туристи посещават Варна през лятото, като близо 250 млн. лв. са приходите само от техните нощувки, а общите приходи за града достигат над 900 млн. лв. Всеки спад в този показател ще се усети директно в икономиката на града. Средногодишно заетите в туризма са 12,9 хил. – в сектор хотели и ресторанти, но сезонната заетост е по-висока. 

Мерките на правителството, в т.ч. ликвидната подкрепа през ББР и мярката "60 на 40" за запазване на работните места, най-вероятно ще омекоти удара по работната сила във Варна. Голяма част от изгубените работни места могат и да бъдат бързо възстановени при отпадане на ограниченията. В средносрочен план ударът върху туризма и международните пътувания ще имат най-сериозен ефект върху заетостта и продукцията на Варна. 

Варна остава най-перспективният икономически център в Северна България. Увеличаващо се население, добра образователна структура и приток на млади хора в местните университети, подкрепят човешкият капитал на морската столица и задават посоката за растеж. Ориентирането на местната икономика към по-високата добавена стойност, в т.ч. с развитието на информационните технологии и развойната дейност, както и доброто развитие на тежката промишленост в широката периферия на града, са процеси, които няма да спрат в резултат на коронавируса. 

Трансформацията на Варна към надграждане на икономическия модел на града и по-слаба зависимост от летния туризъм, може да бъде допълнително усилена от настоящата криза. Краткосрочният удар ще е дълбок, но последващото възстановяване има всички предпоставки да бъде бързо и в правилната посока.



Още по темата: общо новини по темата: 14906
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.04.2020 г.
0
 
 
страшното е, че много хора вече са без работа....
0
 
 
Колко бяха заводите? Които отдвана ги няма.В.Коларов,Елпром,Радиозавода,завод за манометри,Янко Костов,млеко завода,винпром,за швепса,коробостроението,Тих дом.Шивашкият,и какви имаше още че не се сещам? А сега какво има във Варна? Е,заводи,комбинати де....Аз мисля че единственото производство във Варна е производство на тарикати,играчи,и още...Варна има само морето,затова много хора идват да си харчят парите.Ако не идва никой? Варна ще стане Видин 2 ?
Aнонимен
на 04.04.2020 г.
0
 
 
Икономика във Варна имат само бизнесите на общинските съветници и Тим другите просто плащаме данъци с дребния си бизнес...
0
 
 
Кой изготви доклада, къде е публикуван, ?
0
 
 
Няма да навреди, във Ванра икономика няма. Ние не произвеждаме нищо тук. Нито един завод или фабрика. Ако моловете, хотелите и дискотеките са икономика ... ние сме единствените с пристанище и бедни в света ...
0
 
 
Образованието и здравеопазването към икономиката ли спада!?
Aнонимен
на 03.04.2020 г.
0
 
 
Нямаме икономика почти във Вара.Почти всички заводи затвориха !!!
0
 
 
Икономика ли? Аз не знам във Варна да има икономика?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: