Долни чифлик полага специални грижи за децата в риск

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:01 / 08.09.2015
651
 

Община Долни чифлик отделя специално внимание и полага професионални грижи за децата в риск като разширява постоянно обхвата и мобилността на социалните услуги за тях и семействата им. Това стана възможно благодарение на създадения Общностен център за деца в риск до 7 годишна възраст и техните семейства, финансиран по Проекта за социално включване /ПСВ/ на Министерство на труда и социалната политика. Общата му стойност е 712 552 лв.

"Основната цел на проекта е да се подобри качеството на живот на децата в риск и техните семейства на територията на община Долни чифлик чрез интегрирано и устойчиво предоставяне на комплекс от качествени и достъпни социални, здравни, образователни и други услуги, отговарящи на техните потребности, в стимулираща семейна и социална среда. Този комплекс от услуги вече се предоставя в центъра от месец май. Надяваме се чрез тях в семействата, обхванати в проекта, да се формира здравна култура за отглеждането на децата и те да започнат да проявяват по-голяма активност във всички сфери на живота", обясни кметът на община Долни чифлик Борислав Натов.

В рамките на проекта са обхванати деца от уязвими етнически групи, в частност от ромската общност, хлапета с безработни родители или на които единствените доходи в семействата им са социалните помощи. Специални грижи в центъра се полагат за малчуганите без личен лекар, или чиито джипита не са педиатри, както и за тези, които не са посещават детски градини или родителите им не са здравно осигурени. Особено внимание в Общностния център се обръща на хлапетата, за които родителите не полагат достатъчно грижи, имат здравословни проблеми или са с увреждания.

Целенасочена работа в центъра се провежда и с родители от уязвими етнически групи, в частност от ромската общност, както и с такива, които са безработни, получават социални помощи, имат 3 и повече деца, не са здравно осигурени, не полагат достатъчно грижи за децата си, нямат или са с ниско образование, живеят при мизерни условия. Специализирана помощ получават и бъдещите родители от уязвими групи на деца със здравословни проблеми и увреждания и майки в рискова възраст.

Социалните услуги, включени в проекта, са насочени към формиране и развитие на родителски умения, семейно консултиране и подкрепа, детски здравни консултации, пълно или частично намаление на таксата за детска ясла. Освен това децата се интегрират в детските градини и в предучилищните групи. Те получават и допълнителна подготовка за равен старт в училище.

 

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изчезна известен журналист във Варна. Търсят го
Проблем: Положиха асфалт на мястото на смъртоносната катастрофа с...
Много плажове във Варна може да останат неохраняеми, каква е прич...
Апелативният съд гледа мярката на тъщата на Пейо Пеев
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).