Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Домашен арест и подписка за 18-годишните младежи, отвлекли връстничка във Варна
Автор: Пламена Николова 16:19 / 29.12.2020Коментари (0)2424
©
Апелативният съд във Варна измени в по-леки мерките за неотклонение на двама 18-годишни младежи, обвинени в противозаконно лишаване от свобода на своя връстничка. По отношение на Викторио И. съдът постанови домашен арест, а спрямо Цветелин Г. – подписка, съобщиха от пресслужбата на съда.

На 18 декември полицията е получила сигнал за това, че двама мъже са отвлекли 18-годишно момиче, като го качили в автомобил. На 21 декември младежите били задържани под стража с определения на Варненския окръжен съд. 

Според адвоката на Викторио, обвинението се базира само на свидетелски показания. Младият мъж не е осъждан, няма криминални регистрации и не пътува извън страната. Обвиняемият каза пред съда, че е ученик в 12-ти клас и иска да продължи обучението си. Според прокуратурата обаче той трябва да остане под стража.

Съдебният състав сподели извода на първата инстанция, че има достатъчно данни за съпричастността на Викторио И. към деянието. За това свидетелстват пострадалата жена и очевидец. В същото време настоящият състав отчете, че обвиняемият е ученик, няма данни да се укривал или трайно да е напускал местоживеенето си. Съществува обаче реален риск да наруши закона - той се извежда не само от високата обществена опасност на деянието и тежестта на предвиденото наказание, но и от начина на извършване на престъплението и водещата роля на Викторио с използването на газов пистолет. Поведението му към момичето преди деянието също е довод в тази насока. Затова съдът прецени, че подходяща е втората по тежест мярка за неотклонение – домашен арест.

Защитата на съучастника му Цветелин Г. акцентира на съдействието, което той оказва на разследващите. От съображения за еднаквост в подхода и в прилагането на закона спрямо двамата обвиняеми, представителят на Апелативната прокуратура подкрепи постановяването на домашен арест.  

За да се произнесе, съдът отново обърна внимание на тежестта на деянието, за което законът предвижда от 7 до 15 години лишаване от свобода. От наличните данни може да се обоснове предположение за съпричастността на Цветелин – тя се потвърждава и от неговите обяснения. Обвиняемият е ученик, не е напускал постоянното си местопребиваване, има чисто съдебно минало, няма данни за предходни противообществени прояви. Той се ползва с добро име и има добър успех в училище, което е видно от предоставена характеристика от учебното заведение. Съдът отчете, че Цветелин Г. няма водещо участие в извършеното престъпление. С обясненията си е спомогнал за разкриването на истината. Затова не е налице риск от укриване или от извършване на престъпление, което е второто законово изискване за определяне на задържане под стража или домашен арест. Като съобрази, че Цветелин няма собствени доходи за парична гаранция, съдебният състав определи подписка.

Определенията, с които Апелативен съд – Варна измени от задържане под стража в домашен арест и подписка мерките за неотклонение на младежите, обвинени за отвличане, не подлежат на обжалване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: