Домашен арест за Айдън спипан с 2,7 кг метамфетамин

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:21 / 07.04.2021
926
Апелативният съд във Варна потвърди определение на Варненския окръжен съд, с което е изменена мярката за неотклонение на Айдън М. от задържане под стража в домашен арест, съобщиха от институцията. Прокуратурата протестира определението на първата инстанция с мотив, че има опасност той да се укрие в Турция.

41-годишният мъж е обвиняем за това, че в колата, с която пътувал с друг мъж на 14 ноември миналата година, били открити над 2,7 кг метамфетамин.

В съдебното заседание представителят на Апелативната прокуратура изрази подозрение, че при по-лека мярка за процесуална принуда, обвиняемият може да избяга в Турция. Според държавното обвинение, не е уместно да Айдън да търпи домашен арест в дома на родителите си, които в миналото са били съпричастни към престъпна дейност.

Адвокатът на Айдън М. изтъкна продължителния период на задържането му и недоброто му здравословно състояние.

Настоящата инстанция прецени, че протестът е неоснователен и се солидаризира с изводите на Окръжния съд. Айдън е обвинен в тежко умишлено престъпление, извършено в съучастие. Става дума за значително  количеството наркотични вещества. Но правото на свободно придвижване на обвиняемия е ограничено от 16 ноември миналата година. Той е с чисто съдебно минало и има постоянен адрес. Има данни, че семейството му живее предимно в Турция, но от този факт не могат да се черпят изводи в негова вреда, защото правото на свободно придвижване и установяване е сред основните човешки права. Освен това прокуратурата му е наложила забрана да напуска страната. Братът и родителите на обвиняемия действително са били осъждани за държане на наркотици в дома си през 2007 г. Не може обаче да се подозира наличие на забранени вещества на същото място 13 години по-късно. Тези доводи мотивираха въззивната инстанция да потвърди решението на Окръжния съд за промяна на мярката за неотклонение на Айдън М. Домашен арест, контролиран с електронно наблюдение, е законосъобразен, заключи настоящият съдебен състав.

Определението на Апелативен съд – Варна не подлежи на обжалване.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).