
ЗАРЕЖДАНЕ...
Домашни консерви докараха ботулизъм на двама | ||||||
| ||||||
Двама души развиха ботулизъм след консумация на домашно приготвени месни консерви, научи Агенция "Черно море" от д-р Светла Станева, зам.-директор на Регионалната здравна инспекция във Варна. Това са първите случаи на хранителната зараза за последните 5-6 г., уточни тя. Диагнозата е доказана и по лабораторен път. Пациентите са били хоспитализирани и след успешно лечение са изписани. Домашните консерви са унищожени, за да се предотврати всякакъв риск от епидемично разпространение на заболяването. Ботулизмът е остра зараза от групата на хранителните токсоинфекции, която поразява централната нервна система. Симптомите обикновено включват сухота в устата, затруднено преглъщане, завален до трудно разбираем говор, слабост на мускулите, двойно виждане, повръщане, понякога разстройство. |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg